ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО


Сайтът PCHELITE.FREE.BG е създаден с цел да събере в себе си най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.Да бъде полезен както на начинаещите така и на професионалистите пчелари.Вече можете да публикувате Вашето мнение или въпрос във форума.САЙТ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ вече на НОВ адрес: PCHELITE.EU
В раздел обяви безплатно публикуваме Вашите обяви!

Пожелаваме Ви приятни минути в света на пчеларството!

 

КАТЕГОРИЯ - ИНВЕНТАР

.

Пчеларски инвентар са уреди за непосредствена работа с пчелите.

 

Пушалка


Използва се за усмиряване и разгонване на пчелите чрез подпушване. Пушалката представлява метален цилиндър с двойно дъно и конусообразен капак, който завършва с отвор, през който излиза пушека и малък мех с помощта на който се раздухва горивния материал.


Рамкоповдигач


Извитата част се използва за почистване стените и дъното на кошера и горните летвички на рамките от полепналия клей. Другият край се използва като лост за отлепване на рамките от фалцовете на кошера или на магазина от плодника.


Преносимо сандъче


Служи за пренасяне на пити от пчелина до склада и обратно за временното запазване на питите. Обикновено то е със следните вътрешни размери: дължина 43,5 см; ширина 24 см.; дълбочина 32 см. Отгоре се прикрепва с панти капак. Преносимото сандъче има капацитет шест плодникови пити.


Работно съндъче


Използва се за пренасане на най-необходимите инструменти за работа на пчелина: пушалка и горивните материали за нея, рамкоповдигач, пчеларска четка, Клещи, чукче, пирончета и др. На сандъчето се прикрепва удобна дръжка за носене.


Пчеларска четка


Използва се за отстраняване на пчелите от питите при изваждането им от кошера. Много често в практиката вместо пчеларска четка се използват гъши пера.


Пчеларски нож


Служи за разпечатване на восъчните пити. С него се отрязват капачетата на запечатаните килийки, за да може да се добие меда. Ножовете са 3 вида.
Обикновеният нож е направен от стомана. Състои се от изострена от двете страни част и дръжка. Друг вид е парният нож. Той предварително се загрява с пара, която се получава от малък парообразовател. Парата се отвежда в дръжката, а оттам в режещата част. В режещата част на електрическия нож е поместен нагревател.


Лицева маска


Използва се за предпазване на лицето и шията на пчеларя от ужилване. Тя е изработена така, че да може да се вижда през нея и да не се свлича при
навеждане. Представлява шапка с широка периферия, от която пред лицето на пчеларя се спуска фина мрежа, а от задната ѝ част плътно парче плат. В долната си част има ластици, които минават от мишниците и през гърдите на пчеларя, с цел запушването на всички отвори, през които биха могли да влязат пчелите. Лицевата мрежа е изработена от различни материали тензух, тюл. Предната част на мрежата може и да е метална.


Шпорче


Инструмент, в края на който има метално или пластмасово назъбено колело с улейче. Служи за прикрепване на восъчните основи към опънатата тел на рамките. Шпорчетата биват за топло и за студено лепене. Напоследък се използва с успех електрически ток за залепване. Той се пуска през трансформатор с ниско напрежение, загрява теловете и те потъват във восъчната основа.


Скобонабивач
Ръкохватка, свързана с метална пластина в ламаринена обвивка, така че в предния край се образува гнездо за скобичките.


Скобички


Служат за опъване на тел в рамките. Представляват дъгообразно извити парченца тел със заострени крайща и дължина около 1,5 см. Забиват се от вътрешната страна на горната, долната или страничните летвички, а отвън остова само извитата част, през която минава телта.

 

 

Пчеларска центрофуга


    Представлява метален цилиндър с различен диаметър (в зависимост от вместимостта на питите, които ще се центрофугират). Най-малките са за три плодникови или 6 магазинни Дадан-Блатови пити. Има различни центрофуги - едните с радиално разположение на питите, а други с хордиално. Ръчните имат дръжка, с която вътрешния барабан се привежда в движение. Напоследък в света има електрически автоматични центрофуги с автоматично регулиране на скоростта на оборотите Последните видове са смесени - питите се поставят радиално, а при въртенето заемат хордиално положение и след 40 сек. сменят посоката. По такъв начин не се налага спиране и обръщане на питите за изцеждане от двете страни. Много важно значение има материалът, от който е направена центрофугата. Тя трябва да е от неръждаема ламарина, алуминий или специална (за хранителни цели) пластмаса. Напоследък не се разрешава центрофугите да са от поцинкована ламарина.

 

Коментари

Design by JOKO