ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО


Сайтът PCHELITE.FREE.BG е създаден с цел да събере в себе си най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.Да бъде полезен както на начинаещите така и на професионалистите пчелари.Вече можете да публикувате Вашето мнение или въпрос във форума.
В раздел обяви безплатно публикуваме Вашите обяви!

Пожелаваме Ви приятни минути в света на пчеларството!

 

КАТЕГОРИЯ - ПРОДУКТИ

 

МЕД

 

Пчелен мед

Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Установено е, че медът приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен. Химичният състав на меда е сложен. Въглехидратите са основният му компонент и съставляват около 95-99% от сухото му вещество. Белтъчините се съдържат в малки количества (0,3-0,5%), но имат голямо значение, особено за организма на децата. От микроелементите най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. В малки количества са установени следните витамини: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), никотинова киселина, пантотенова киселина, С (аскорбинова киселина). В меда е установено наличие на флавоноиди (0,1%), които влияят върху пропускливоста на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Антибиотичните вещества в меда според някои автори имат растителен произход (т.нар. фитонциди) и зависят от растението, от което е получен медът. Според други автори антибактериалната активност на меда се дължи на натрупването в него на водороден прекис.

 ПРАШЕЦ

Пчелен прашец

Пчелният прашец има голямо значение за развитието на пчелното семейство, тъй като съдържа всички необходими за растежа и развитието на организмите хранителни вещества. Основното количество пчелен прашец се събира през пролетта, като част от него служи за храна на пилото, а друга се отнема с прашецоуловители и се подготвя за по-нататъшна употреба - в пчеларството и от човека, тъй като той е натурален биостимулатор и укрепва имунната система.

Пчелният прашец е пряк продукт на цветния прашец. Най-голямо количество цветен прашец пчелите събират през месеците април, май и юни, когато той е необходим за отглеждане на личинките. Свежият прашец съдържа 25-30 % вода и лесно подлежи на разваляне, ако не бъде изсушен своевременно.
Пчелният прашец е богат на важните за човешкия организъм незаменими аминокиселини, които многократно превъзхождат аминокиселините, съдържащи се в говеждото месо, яйцата и сиренето. Ако в диетата отсъстват други източници на незаменими аминокиселини, прашецът би могъл да осигури на организма минималната потребност от тях чрез средната доза от 15 гр. дневно.

Прашецът притежава висока хранителна стойност - на него не може да съперничи нито един друг естествен продукт. Освен това той има и лечебни свойства, дължащи се на съдържащите се в него в голямо количество ензими, витамини, антибиотични вещества, микроелементи, флавоноиди и др.

 

ПРОПОЛИС

 

 

 Прополис - Пчелен клеи

 

Цветът на прополиса е от смолисто жълт или жълто-зелен до тъмнозелен, червеникавокафяв или сив. Прополисът се събира главно в края на лятото и есента. С пчелен клей пчелите облицоват вътрешните повърхности на кошера, полират восъчните килийки преди снасянето на яйцата, балсамират и предпазват от разлагане попадналите насекоми. Прополисът съдържа над сто химически съединения. Притежава ценни лечебни качества.

 

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

 

Пчелно Млечице

Пчелното млечице е гъста бяла или кремава маса със специфичен мирис и остър кисело-сладникав вкус. Пчелното млечице е особено ценно както за пчелното семейство, така и за хората, тъй като съдържа най-разнообразни хранителни вещества. Пчелното млечице има ценни лечебни качества.

На специалния състав на млечицето се дължат високата му хранителна и биологична стойност. То съдържа всички основни вещества необходими за изграждането на живия организъм: белтъчини, въглехидрати, липиди, богат спектър от витамини, минерали, а също и други биологично активни вещества, някои от които все още недостатъчно проучени.

Средните и малки дози от млечицето усилват градивните процеси, ускорявайки обмяната на веществата, а високите (500 - 1000 милиграма) ги забавят.

Пчелното млечице има изразено противомикробно действие. Доказан е противовирусният му ефект по отношение на грипния вирус, както и противогъбичното му действие.Приемът на пчелно млечице води до общ подем на жизнените сили на организма. Физическият и психическият тонус се подобряват. Повишават се обменните процеси, храненето на тъканите и др., което говори за едно общо стимулиращо въздействие. Тези качества го правят подходящо за приложение при безапетитие, съпровождащо хроничните заболявания, при намаление на защитните сили на организма, климактерични смущения, заболявания на стомашно-чревния тракт, хроничен запек, неврози, особено придружени с безсъние, при чернодробни заболявания и др.

ПЧЕЛНА ОТРОВА

 

Пчелна Отрова

Пчелната отрова е многокомпонентна смес от неорганични и органични вещества. Прясно отделената пчелна отрова е сироповидна течност със светложълт цвят, характерна миризма и горчив вкус. Секретира се от жилещия апарат на пчелите, разположен в задната част на коремчето. Биологичното предназначение на пчелната отрова е да защитава пчелното семейство от враговете му. За фармацевтични и медицински цели се извлича чрез специални апарати.

 

Коментари

Design by JOKO