ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО


САЙТ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ е създаден с цел да събере в себе си най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.Да бъде полезен както на начинаещите така и на професионалистите пчелари.Вече можете да публикувате Вашето мнение или въпрос във форума.
В раздел обяви безплатно публикуваме Вашите обяви!

Пожелаваме Ви приятни минути в света на пчеларството!

 

ИНФОРМАЦИЯ

Как да откриваме рано заболелите пчелни семейства през зимата

Дата: 2004-02-02 Автор: Георги КОДЖАМАНОВ Георги КОДЖАМАНОВ - Пазарджик Тъй като през зимата не можем да правим преглед на пчелните семейства, чести са случаите напролет при първия пролетен преглед да откриваме пчелни семейства с напреднал стадий на заболяване, други станали търтовки - тези семейства се смятат за загубени. КАК АЗ РАБОТЯ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ? Прослушвам семейството с медицински маркуч, за да установя какви звуци издават пчелите. Този начин е много важен, но за съжаление е подценен. Защо? За да се разберат тези звуци, пчеларят трябва да изучи биологията на пчелите до такава степен, че да може чрез тези звуци той да говори и да решава проблемите на пчелите. Аз познавам много звуци, но ще разкажа само за пет, които е достатъчно да се знаят, за да се спасят пчелните семейства навреме. Пчелните семейства се прослушват от 20 декември до 5 март.

 

Прослушването се извършва по следния начин. Медицински маркуч се вкарва през прелката на около 25 см навътре, а другият край в ухото. Чува се задружно бръмчене. При чукане отстрани бръмченето рязко се увеличава и бързо се установява. Дай Боже, всички звуци да бъдат такива - това значи здраво и силно семейство. Пристъпваме към втория кошер - вкарваме маркуча и слушаме. Тук чуваме пищене на пчели от интервал 5 до 10 секунди. На този кошер слагаме камъче на капака с диагноза "нозематоза". Пристъпваме към трети кошер.

 

Тук чуваме общо тревожно бръмчене. Изваждаме маркуча и слагаче две камъчета - "осиротял". Четвърти кошер. Слагаме маркуча и слушаме: тук едвам се долавя признак на живот, ако го чукнеш по стените, не реагира. На този кошер слагаме три камъчета с диагноза "кошерът останал без храна" или "загива от жажда". Отиваме към пети кошер. Слагаме маркуча и слушаме. Тук чуваме постоянно плачене и пищене на пчели. Изваждаме маркуча и слагаме четири камъчета на капака с диагноза "американски гнилец". Ако погледнем по-внимателно, ще видим, че прелката е наполовината заклеяна, докато при нозематозата няма такова нещо. КАКВИ МЕРКИ ВЗИМАМ АЗ?

1. На нозематозното семейство давам една супена лъжица екстракт от борови връхчета, който го имам постоянно на разположение, и обезателно уведомявам ветеринарния лекар. 2. На осиротелия кошер веднага му придавам майка. Как се придава майка през зимата? Резервната майка я въвеждам в стаята на топло. Слагам я в клетка, тъй като тя е слабо подвижна от студа. Аз я показвам на светло с клетката срещу крушката, за да я раздвижа. След това й давам само една капка мед. Майката става сита и много подвижна. Веднага я нося при осиротелия кошер. Отварям го, откривам единия край на платното и така го държа около 30 секунди, за да може кълбото от студа да се сплоти, за да няма пълзящи пчели, и веднага пускам майката от клетката и тя благополучно потъва в пазвата на кълбото

.

2. Кошерът с диагнози "останал без храна" или "загива от жажда", ако кошерът е привършил храната, такова семейство се полувизира слабо с малко сироп и след един час му се дава една хранилка топъл витаминозен сироп с едно люто чушле. От чушлето ще получи необходимата температура. На другия ден му се предават резервни пити с мед или захарни питки, но ако кошерът страда от жажда, тогава се пулверизира с необходимото количество топъл сироп. При зазимяването с недоброкачествен мед, който е кристализирал, леко се пулверизират отгоре всички пити и на семейството се дава три дни поред по 1 хранилка топъл сироп обезателно с люти чушки.

3. Кошерът с американски гнилец се ликвидира веднага.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Ползата от прослушването: Откриваме рано заболелите пчелни семейства и ги спасяваме.

 


Кошер, двусемеен


Работя с 12- рамков кошер, двусемеен. Двусемейния кошер за мен е с безспорни предимства. Използвам Дадан- Блатови кошери, но вместо с преградна дъска си служа с преградна двойна мрежа. Тя е прикована от двете страни на обикновена гнездова рамка (по- дълга 45 см и по- широка 31 см), която плътно прилепва отстрани, отгоре и отдолу на кошера.

Преградната рамка заема мястото на една рамка, затова в двете отделения остават 5-6 рамки. Точно срещу преградната рамка разделям прелетната дъска на две с дъска, боядисана от двете страни с различни цветове за ориентировка на пчелите.

 

С подвижни летвички, дълги 5-6 см, затулям в средата двете прелки, за да се отдалечат те една от друга. Прелките на тези кошери са по- широки, затова подвижните летвички слагам ту в средата, ту в краищата.

След като снема магазините, разделям кошера на две и в шестрамковото отделение оставям майката, а в другото слагам оплодена майка или такава с цяло оплодно сандъче. Подхранвам двете семейства, които се засилват и зимуват добре. През пролетта майките започват да осеменяват по- рано и до главната паша двете отделения се изпълват с пчели. От така засилилите се двойни семейства вземам рамки с пило и подсилвам изостаналите семейства или роеве, а на тяхно място слагам пити за изграждане, макар че е още рано.

Два-три дни преди да сложа магазините вземам по- старата или по- ленива майка и заедно в една съставна (две нуклеусни рамки) с люпещо се пило и пчели и ги слагам в нуклеус. След това снемам преградната мрежа, на нейно място слагам рамка с восъчна пита за градеж и оставям кошера в покой един- два дни, след което слагам магазина.

 

Миризмата на двете майки се е смесила през мрежата и осиротялото отделение не чувства това, а останалата майка осеменява сложената в средата пита, която се изгражда много бързо и след това я премествам в другото отделение.

В двете отделения работя съвсем безопасно. Когато едната страна изпревари, аз вземам пита с люпещо се пило (като внимавам да не взема и майката) и заедно с пчелите я прехвърлям в другото отделение за подсилване. Слагам тази пита през една- две пити далеч от майката на това отделение.
Останалият с една майка кошер, на който всички пити са пълни пило и пчели, заработва почти с двойна сила и дава повече мед от другите. Освен това през зимата всякога имам по няколко запасни майки.

 

Според някои колеги 12- рамковият кошер не е тесен за две майки. Аз не съм съгласен с това. Понякога през пролетта има много неблагоприятни дни за пчелите, затова двойните кошери се засилват много, а за магазините ще бъде рано, поради което се закъснява с няколко дни да махна едната майка. В резултат на това, след като се сложат магазините, майките се качват и осеменяват голяма част от полурамките. Това положение ме е затруднявало, но се справих с него, като отделих роеве и сложих наведнъж по 2-3 пити за градеж. От тези кошери направих по един рой, а от взетите майки заредих по един нуклеус, а в резултат взех повече мед от другите.

 

През време на силната паша след 2-3 подхранвания с рядък сироп отделям старата майка в нуклеус с две полурамки и с люпещо се пило и пчели. Отначало тя е с малко работници, но я оставям на самоиздръжка, а ако работи добре, оставям я за другата година. Ако майката не ми хареса, сменям я и до есента тези нуклеуси се развиват много добре. По този начин получавам млади оплодени майки от маточници, взети от рекордни кошери, които ми служат за зареждане на нови двусемейни кошери. По този начин през есента зазимявам двусемейните кошери с една млада и една стара майка (не по- стара от година и половина), която напролет изхвърлям като стара, затова семействата ми остават всяка година с едногодишни майки.

 

Пропуснах да спомена за преградната мрежа. Тя трябва да бъде двойна. Така майките от двете отделения не могат да се доближават, докато при единичната мрежа те се хапят, щипят краката си и се жилят, от което пчелите се дразнят и често едната или двете майки стават жертва.

Мрежата е по- удобна от плътна дъска, защото през нея се уеднаквява миризмата и може да се работи с двете отделения безопасно, а през зимата двете семейства поддържат по- лесно нужната топлина. Може да се използва и дъска, но тя да бъде дебела и пробита с големи дупки, на които от двете страни да се приковат мрежи.

Ако едната страна осиротее, тя залага много хубави маточници, но след като се излюпи майката, много често се изгубва. Изглежда, че пчелите я убиват, защото чувстват миризмата на другата майка. Ако от двете страни се заложат едновъзрастни маточници, майките се излюпват и се оплождат почти всякога.

Двусемейни кошери могат да се сформират и при зазимяването, като слабите семейства и роеве се събират по описания начин.

 

 

КОШЕР НА “ДАДАНТ И СИНОВЕ”

През 1963 г. Фирмата “Dadant & Sons” от САЩ публикува някои от въведените промени в конструкцията на произвежданите кошери. Кошерите се произвеждат само с отделящо се дъно, като прилетната дъска е продължение на дъното. Всички корпуси (плодник, магазин) са без фалцове освен тези във вътрешните горни части на предната и задната стена на корпусите, върху които лежат пчелните рамки. Корпусите стъпват челно върху дъното.Те стъпват челно и когато са един върху друг, т.е. те са взаимно заменяеми както корпусите на така наречения многокорпусен кошер. Не се прави допълнително обковаване на корпусите в долната им външна част, както тези произвеждани у нас. Това дава възможност да се прилага многокорпусната технология за отглеждане на пчелите, като обемът на кошера може да се увеличава във вертикална посока.


В базовата конфигурация на сега произвежданите от фирмата кошери се включват основно три вида корпуси, отделящо се дъно, вътрешен покрив, външен покрив.
Дълбок корпус (плодник), в който се побират 10 пчелни рамки с външни размери 17 3/4 Х 9 1/8 inch. (1 inch = 25,4 mm),или пчелната рамка, в милиметри,е с външни размери 450,85 Х 231,775 mm. Вътрешните размери на корпуса са 18 3/8 Х 14 3/4 Х 9 5/8 inch, а в милиметри – 466,725 Х 374,65 Х 244,475 mm. Дебелината на стените на корпуса е 3/4 inch (19,05 mm). Външните размери на този корпус са 19 7/8 X 16 1/4 X 9 5/8 inch (504,825 X 412,75 X 244,475 mm).


Среден корпус (магазин), в който се побират 10 пчелни рамки с външни размери 17 3/4 Х 6 1/4 inch, ( 450,85 Х 158,75 mm.). Вътрешните размери на корпуса са 18 3/8 Х 14 3/4 Х 6 5/8 inch, (466,725 Х 374,65 Х 168,275 mm. Дебелината на стените на корпуса е 3/4 inch (19,05 mm). Външните размери на този корпус са 19 7/8 X 16 1/4 X 6 5/8 inch (504,825 X 412,75 X 168,275 mm).
Плитък корпус, в който се побират 10 пчелни рамки с външни размери 17 3/4 Х 5 3/8 inch ( 450,85 Х 136,525 mm.). Вътрешните размери на корпуса са 18 3/8 Х 14 3/4 Х 5 11/16 inch, ( 466,725 Х 374,65 Х 144,4625 mm. Дебелината на стените на корпуса е 3/4 inch (19,05 mm). Външните размери на този корпус са 19 7/8 X 16 1/4 X 5 11/16 inch (504,825 X 412,75 X 144,4625 mm).

КОШЕР НА “ФАРАР”

Оригиналният кошер на Фарар се появява в момента, когато американският специалист Ц.Л.Фарар започва да използва средният корпус на кошера на “Дадант и Синове”. Той използува няколко такива корпуси в качеството си на плодник и няколко в качеството си на магазини.
В Югославия се използват (без да е стандартизиран) четири наставки за плодник и четири – пет – за магазини в зависимост от вида и силата на семейството. Корпусът е 10 – рамков с външни размери на пчелните рамки 450 Х 160 mm . Вътрешните размери на корпуса са 464 Х 372 Х 170 mm. Дебелината на стените е 20 mm. Тогава външните размери на корпуса са 504 Х 412 Х 170 mm. Пригодени са за челно поставяне един върху друг и челно поставяне върху дъното.
В Белорусия се използват 5 броя полурамкови магазина с по 10 рамки с външни размери 435 Х 145 mm. (вж. Мулевичус П)
В България може да се използва в качеството си на кошер на Фарар няколко магазини Дадант-Блат като се изработи и отделящо се дъно, върху което да се поставят магазините.

КОШЕР НА “РОЖЕ ДЕЛОН”

В България, преди няколко години, бяха изречени много суперлативи по отношение на така наречения алпийски кошер на Роже Делон. Кошерът на Роже Делон се комплектова от няколко корпуса, които побират по 8 пчелни рамки с външни размери 285 Х. 206 mm. Вътрешните размери на корпусите са 300 Х 300 Х 215 mm. Дебелината на стените е 30 mm. Външните размери са 360 Х 360 Х 215 mm.

КРАТКО РЕЗЮМЕ


- По отношени на дебелините на стените.
Корпусите се изработват от дъски с различна дебелина - 19,05 mm, 25 mm, 30 mm, 33 mm, 35 mm, 37 mm;
- По отношение на разстоянието, предоста-вено на една рамка.
Това разстояние се получава като се раздели вътрешната ширина на корпуса на броя на рамките, побиращи се в него. Това разстояние е различно за различните корпуси - 37,5 mm, 38 mm, 38,2 mm, 37,2 mm, 37,465 mm.


- По отношение на скъсяването на рамката спрямо височината на корпуса.
Това разстояние за някои корпуси (с челно поставяне) е равно на разликата между височината на корпуса и височината на рамката. За корпусите с фалцове това разстояние се получава като от височината на корпуса се извади и височината на допълнителните фалцове. Когато два корпуса се поставят един върху друг, това разстояние е разстоянието между горната летва на рамката в долния корпус и долната летва на рамката в горния корпус. Това разстояние е различно за различните кошери - 10 mm, 9,525 mm.7,937 mm, 12,7 mm, 9 mm;
По отношение на външната дължина на рамката.


Рамките са с различна дължина - 435 mm, 450,85 mm, 450 mm, 285 mm;
По отношение височината на рамката: Рамките са с различна височина - 160 mm, 300 mm, 230 mm, 145 mm, 136,525 mm, 158,75 mm, 231,775 mm, 206 mm.
По отношение на термина “полурамков” магазин.
Този термин е по-удачно да се употребява за магазина с височина на рамката 145 mm относно плодника в Дадант-Блатовите кошери, използвани в Русия, отколкото за магазина, стандартизиран в България. Това е така защото:


а.) пчелната рамка 435 Х 160 mm не е половинка на плодниковата пчелна рамка 435 Х 300 mm,


б.) височината на магазинния корпус не е половина от височината на плодника и


с.) слагайки плодникова рамка 435 Х 300 mm в два магазинни корпуси, поставени един върху друг, се получава много по-голямо от допустимото растояние между рамките от два съседни корпуса .

 

Пчелните роеве точно показват какво ще е времето


Пчеларите са се научили да разчитат сигналите на насекомите си свързани с промяната на времето. За разлика от голямата метеорологична прогноза тяхната е абсолютно точна за конкретния район.

На дъжд е, когато въпреки хубавото време пчелите летят слабо. При голямо струпване на пчели на прелката в хубаво време ще последва краткотраен дъжд. След необичаен късен летеж вечер следва влошаване на времето. Ако сутринта пчелите жужат, но не напускат кошера или летят само около него - на дъжд е.

Хубаво време ще има дори при приближаване на буреносни облаци, ако пчелите не се прибират, а продължават да летят. Дори да е облачно времето, излетят ли пчелите за паша, денят ще е хубав. Колкото по-далече от кошера летят пчелите - толкова по-хубаво ще е времето. Колкото по-рано сутринта излетят пчелите, толкова по-слънчев ще е денят.

 

 

Химикалите тровят и пчелите и пилото


Най-често отравянията на пчелните семейства са в резултат на пръскане с пестициди, но това може да се случи и при пиене на замърсена вода или при събиране на нектар и прашец от растения край промишлени обекти.

Последствията са:

 

бързо умиране далече от кошера;
бавно, след като пчелите вече са оставили прашеца и нектара.
Във втория случай следва отравяне и на младите пчели с пилото. Смъртността е по-висока при силните пчелни семейства, защото са по-активни. Умрели пчели има около кошера, по прелката и по дъното на кошера.

Първа помощ се дава, по следния начин:

оживелите пчели се подхранват със захарен сироп;
пресните пити с нектар и прашец се изваждат;
прашецът, съдържащ арсен (той не се задържа в нектара), може да се премахне от питите чрез накисване в 2% разтвор от сода за хляб и измиване с водна струя.

 

 


Какво значение има водата за пчелите?


Най-важната неорганична съставка от храната на пчелите е водата, наред с органичните храни - мед или захар и прашец. Пчелното семейство намира вода не само в събираните и пренесени в кошера продукти - нектар и медена роса - извън тях водата постоянно се приема и пренася. За разлика от меда, от подхранващите смеси или от цветния прашец водата не се складира в питите.

Водата служи на отделната пчела за транспортиране веществата в тялото й. Тя е абсолютно необходима като разтворител за повечето органични субстанции и соли, както и за процесите на обмяната на веществата в телесните клетки на пчелата.

Консумацията на вода от пчелното семейство се повишава през пролетта, когато в питите трябва да се разрежда сгъстен, отчасти и кристализирал мед или хранителна смес. Колкото повече открито пило има да изхранва едно семейство, толкова повече вода консумира.

 

През горещите дни в летните месеци водата служи за регулиране на температурата в кошера - с нея се напръскват питите и стените, така че охлаждането от изпарението да доведе до понижаване на температурата.

През летните месеци голяма част от водата в пчелното семейство идва чрез събирането на нектар и медена роса. По това време и при подхранването на пчелите има излишък от вода, чрез бързо трептене на крилете си обаче вентилиращите пчели създават въздушна циркулация на входния отвор, чрез което се извежда водата от кошера. Излишната вода от подхранването на пчелите с разредени разтвори се изнася постоянно. Пчелите я „изпръскват" през задния си отвор по време на полет.

 

През зимните месеци пчелното семейство консумира малко вода. През месеците, в които се отглежда пилото и трябва да се доставя вода, може да се приеме консумация от 200 г на ден. Разходът на вода, извън приноса на течност от нектара и от медената роса, се оценява на 20 кг годишно.

 

Подготовка на нуклеусите със запасни майки


Запасните майки имат голямо значение за всеки пчелин. Запасните майки са необходими на пчеларя за оправяне на осиротели семейства през есента и пролетта или ако не се използват за тази цел, може да се развият в пълноценни семейства.

Съществуват няколко начина за подготовка и зазимяване на нуклеусите със запасни майки.

Към всяко основно пчелно семейство може да се зазими по една запасна майка. За тази цел в началото на септември дадан-блатовият кошер може да се раздели с плътна преградна дъска на 2 отделения - за основното семейство на 7 пити и за запасното семейство на 4 пити, а лежакът - за основното семейство на 12-14 и за запасното на 6-4 пити. На всеки нуклеус със запасна майка се прави отделен вход.

По-слабите на пчели нуклеуси зимуват успешно в магазин или корпус, поставен над силно пчелно семейство, като се изолират от него с неподвижно дъно. Магазинът или корпусът се разделя предварително на 8 или 5 отделения (за 1 или 2 пити). На всяко отделение са прави отделен вход на различна височина и предната стена се оцветява различно. На всяко плътно заето от пчели междурамие се оставят 2-2,5 кг мед и една пита с прашец.

 

Много добри условия за презимуване на по-слаби нуклеуси със запасни майки предоставят дадан-блатовият кошер и лежакът. Дадан-блатовият кошер се разделя с 2 плътни преградни дъски на 3 отделения, а лежакът - с 3 преградни дъски на 4 отделения. На всяко отделение се прави отделен вход и предната стена се оцветява различно.

 

Многокорпусният кошер също създава добри условия за зимуване на 1 или 2 запасни майки. Един от корпусите се разделя на 2 отделения с по 4-5 пити с мед и прашец. Корпусът се поставя върху силно пчелно семейство, като се изолира от него с разделителна табла, вентилационните отвори на която се откриват с по 1 см. За нуклеусите се отварят предните и задните входове на разделителните табли.

Най-добре е запасните майки да се създават в началото на главната паша на 1 или 2 пити със зряло люпещо се пило и пчели, взети от най-силните и здрави пчелни семейства. След оплождането на майките те сами увеличават пчелите си. При благоприятни години нуклеусите със запасни майки сами могат да си осигурят храна за зимата.

 

Как да ограничим яйцеснасянето на майката по време на главната паша?

По време на главната паша трябва да се вземат мерки за ограничаване на яйценосната дейност на майката.


Това се прави за да може за се използват пчелите за събиране по-големи количества нектар. Това е особено важно за кошери с голям обем, в които майката има повече място за снасяне. Когато имаме по-богата паша и силни семейства, пчелите сами ограничават яйцеснасянето на майката, като запълват с нектар килийките, освободени от излюпващото се пило. Чрез ограничаването на яйцеснасянето се спестява големи количества храна, както и грижи по отглеждане на пилото. Ако главната паша е една и е краткотрайна (2-3 седмици), яйцеснасянето трябва да се ограничи около една седмица преди нейното начало.

 

По този начин с настъпването на пашата, пчелите вече да не са ангажирани с отглеждане на пило и се включат в принасянето на нектар в по-млада възраст.

Когато пашата е дълготрайна (70-80 дни) или след първата следват и други главни паши (акация, лавандула, липа и др.), яйцеснасянето трябва да се ограничи около 25-30 дни преди края на последната главна паша.
Ако майката продължава да снася усилено и през този период, пчелите, които ще се отгледат от снесените яйца, практически няма да вземат участие дори и в преработката на нектара, защото медосборът вече ще е приключил и те ще бъдат само консуматори на събрания мед. Тези пчели няма да доживеят и до зимата.

За ограничаване на яйцеснасянето при многокорпусните кошери, корпусът с майката трябва да се постави на дъното и се покрие с ханеманова решетка.

 

Отгоре се слагат останалите корпуси за мед. За да не се допусне залагане на маточници в горните корпуси, то техните входове трябва да се затворят, докато се запечати намиращото се там пило. Така пчелите се принуждават да преминават през долния вход и така те ще бъдат в контакт с майката. След това горните входове трябва да се отворят за улеснение на пчелите и за усилване на вентилацията. По същия начин се постъпва и при кошера Дадан-Блат с втори корпус, като ханемановата решетка се поставя между него и плодника. Това се прави след като гнездото се преустрои за медосбор. Ако някоя майка

се е качила в магазина, тя трябва да се свали в плодника, върху който се поставя ханеманова решетка.


При по-слаба паша ограничаването на майката в долния корпус или плодника не е достатъчно, тъй като пчелите складират нектара и меда в корпусите или магазините над ханемановата решетка и майката продължава безпрепятствено да снася.


В такъв случай при последната главна паша, майката трябва да се изолира с вертикална, ханеманова решетка на 3-4 пити (1-2 с мед и прашец и 1-2 празни) в странично отделение. То се покрива със здраво платно или парче от ханеманова решетка. Майката може да се постави и в изолатор (с 1-2 пити), на чиито страни има ханеманови решетки. След приключване на пашата, тя се освобождава за усилено яйцеснасяне и отглеждане на млади пчели през есента. Когато питите в плодника са запълнени с мед, няколко от тях (4-5) трябва да се изцентрофугират (2/3 от площта им в долната част) и да се върнат обратно в средата на гнездото. Това се прави за да има достатъчно празни килийки за яйцеснасяне.


Освен по описаните начини, майката може да бъде ограничена да снася в магазина (корпуса), като се извадят 1-2 пити, а останалите се разреждат на равномерно една от друга. Пчелите се принуждават да надграждат килийките на питите за да възстановят променените разстояния между тях. След като възстановят нормалните разстояния между питите майката не може да снася в тях, защото килийките са вече по-дълбоки и пчелите ги запълват с мед. Такива удебелени пити се разпечатват много лесно и бързо с пчеларския нож. Удебелените пити пълни с мед се режат с пчеларския нож наравно с нивото на летвите на рамката. Така се получава и по-голямо количество восък.

 

Мерки за предпазване на пчелите от отравяне с пестициди

При химичните токсикози е характерна най-вече масовата гибел на пчелите. Отровените пчели се натрупват на входа, пред и около кошера, както и по цялата територия на пчелина. Много пчели едва пълзят по стените на кошера и падат на дъното, даже понякога запушват входа на кошера и останалите живи пчели трудно ги почистват. Предварителната диагноза на химичното отравяне се поставя на основата на масовото и характерно за отравянето измиране на пчелите, а окончателната - на базата на химичния анализ на проби от умрели пчели. За тази цел се вземат по 500-1000 агонизиращи и току-що умрели пчели и бързо се пренасят в съответната лаборатория за анализ. За предотвратяване на отравянията на пчелите с пестициди е необходимо да се вземат както организационни, така и технически мерки.


Организационни мерки за предпазване на пчелите от отравяне

Най-опасни за пчелите са растителнозащитните и санитарните мероприятия, които се провеждат през април-юни. През този период има най-силен цъфтеж на медоносна, дива и културна растителност, а пчелните семейства са в процес на най-интензивно развитие и подготовка на главната паша. Ето защо мероприятия за растителна зашита и санитарна дезинсекция трябва да се организират и извършват така, че със своята ефективност да осигурят ефикасна защита на културните растения от вредители и санитарна дезинсекция и да гарантират пълното опазване на пчелите.

 

Технически мерки за предпазване на пчелите от отравяне
Използват се два основни начина - превозване на пчелните семейства в райони, отдалечени на достатъчно разстояние от участъците, където ще се провеждат растителнозащитни или санитарни мероприятия, и временна изолация на пчелите в кошера. Използването на единия или на другия начин зависи главно от характера на препаратите (продължителност на токсичното действие), а така също и от трайността на растителнозащитните мероприятия, които предстои да се провеждат (колко обработки и през колко дни за даден период). При използването на препарати с кратък срок на токсичност за пчелите и при еднократно провеждане на мероприятието през по-голям период ще се приложи временна изолация на пчелите в кошерите. При редовно провеждане на растителнозащитни мероприятия (например в голям масив от овощни култури след прецъфтяването) най-добре е пчелните семейства да се превозят в район с паша на достатъчно разстояние, за да се запазят от отравяне.


Временната изолация на пчелите за предпазването им от отравяне
Временната изолация на пчелите в пчелните кошери е икономически най-изгодният и най-малко трудоемък начин за предпазването им от отравяне. Когато предварителната подготовка на кошерите и пчелните семейства е добре извършена, те могат да престоят в затворено състояние от 4-5 до 7-8 дни.

Преди да се пристъпи към изолация, необходимо е да се изясни опасността, която ще представляват за пчелите предстоящите растителнозащитни мероприятия. При положение че в участъка, който ще се обработва, а така също и в близост до него няма цъфтяща растителност, която се посещава от пчелите, не е необходимо да се вземат и предохранителни мерки. Ако в участъците, които подлежат да бъдат третирани, няма медоносна растителност, но те се намират към посоката на летежа на пчелите, необходимо е пчелите да се изолират в кошерите само през времето, когато се извършва пръскането. Продължителната изолация на пчелите се налага, когато обработваните участъци се намират на разстояние, по-малко от 4 км от пчелина, и в тях или близо около тях има цъфтяща медоносна растителност. Продължителността на изолацията се определя в зависимост от характера на използваните пестициди, от състава на медоносните растения и от метеорологичните условия. Пчелите понасят много леко продължителната изолация, ако им се осигури достатъчно тъмна вентилация, вода и засенчване. За тази цел е необходимо да се извърши следната подготовка:

 

  • От пчелните кошери се премахват всички отоплителни материали и гнездата се разширяват с празни пити до последна степен, а на по-силните семейства се поставят допълнителни корпуси или магазини също с празни пити. За да се гарантира нормална вентилация, броят на питите в корпусите и магазините се намалява наполовина, като се слагат по-нарядко, така че да се разшири обемът на кошера до степен, изключваща повишаването на температурата над оптималните граници;
   • Покривните дъски се заменят с мрежа върху корпуса или магазина, входовете се затварят плътно, а всички вентилационни отвори на дъната и на покривните дъски се отварят изцяло. Капакът се повдига от северната стена с 2-3 см над гнездото, за де се усили вентилацията. При слънчево и топло време кошерите се засенчват с трева, клони или други материали;
   • Нуждата от вода на пчелните семейства през време на изолацията е много голяма, което налага те да се снабдяват най-редовно с прясна вода в хранилките. През време на изолацията всяка вечер входовете се отварят, а сутрин рано, преди да е започнал летежът, те отново се затварят. Ако при третирането върху кошерите са попаднали отровни препарати, те се почистват за дезактивация с разтвор от 3-5% хлорна вар, след което се измиват с чиста вода.

   Изолираните пчелни семейства се държат под непрекъснато наблюдение и всяко безпокойство и смущение трябва своевременно да се отстранява. При спазване на тези условия животът на пчелното семейство протича нормално и майката продължава яйценосната си дейност. За предпазване на пчелите от отравяне могат да се използват и други методи, като:

    • Използване на вещества - репеленти, които отблъскват пчелите. Действието на репелентите е около 2-3 часа, поради което този метод се използва за препарати с кратки последствия;
     • Дресиране на пчелите. С дресирането се цели пчелите да се отклонят от участъците, които ще се третират с пестициди, като се насочват да посещават участъци в противоположна посока. Той е свързан с разход на повече труд и средства в сравнение с изолацията и не във всички случаи гарантира желания ефект;
     • Поставяне на материали пред входа. Когато кошерите не могат да се изместят или да се приложи друг метод, пред тях се натрупват пирамидообразно материали, като едра слама, сено, клони или други материали, така че между тях и предната част на кошера да се образува празно пространство. Те се пръскат редовно с вода. Пчелите излизат свободно през входа, срещат тази преграда и се задържат в кошера, без да излизат навън. Този метод има по-малък ефект от изолацията на пчелните семейства;
     • Поставяне на калъфи от тензух. Този метод представлява модификация на продължителната изолация и е подходящ за прилагане, когато няма възможност да се подготвят за продължителна изолация или да бъдат транспортирани в безопасни райони.

     След преминаването на предполагаемия срок на токсично последействие най-напред се освобождават пчелите само на едно семейство. Ако след 4-5 часа не се забележат признаци на отравяне, освобождават се и останалите семейства. Във всички случаи пчелите от кошера се освобождават по този начин, дори и когато се знае точното токсично последействие на даден пестицид. Ако се забележат признаци на отравяне на пчели или пило, трябва да се изяснят причините за това. Много опасен е внесеният прашец, съдържащ токсични пестициди с бавно, но продължително действие, което ще причини умиране на млади пчели и пило за по-дълъг период. Ето защо питите с цветен прашец и мед съдържащ пестициди, трябва да бъдат извадени от кошера. Те се поставят във воден разтвор от сода бикарбонат в продължение на 10-15 часа, след което се промиват изобилно с чиста вода. Пострадалите от отравяне пчелни семейства са лесно податливи на заболяване, най-често от европейски гнилец. Ето защо те трябва да бъдат стеснени и затоплени, а при най-малката проява на заболяване да се започне подхранване с лечебен разтвор.

      

     от:agrosaveti.com

      

      

      

     Зимни Силни кошери се правят през лятото. КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА?

      

     Д-р Наско Кирилов, двм

     1. Да се ограничи отглеждането на слаби семейства и се насочи вниманието към силни високопроизводителни пчелни семейства. След пролетния преглед семействата трябва да имат не по-малко от 8 междурамия пчели, а преди главната паша да бъде изпълнено цялото гнездо и магазина (три корпуса) и да има много (до 10 пити) пило. През зимата силните семейства е необходимо да имат не по-малко от 8 междурамия пчели.

      

     2. Неподсигуряване на достатъчни количества качествени хранителни запаси от мед и пчелен прашец през активни и пасивния период от живота на пчелите При зазимяване на семействата оставяйте не по-малко от 18-22 кг мед, а през пролетта в кошера трябва да има 6-8 кг мед и 1-2 пити прашец. Освен хранителните запаси е наложително да се осигурява и допълнителен резерв от мед не по-малко от 5 кг за всяко зимуващо семейство. Оставянето на резервен мед се извършва след първата главна паша. В края на активния сезон да не се отнема пчелен мед от гнездата и да не се заменя с големи количества захарен сироп.

      

     3. Грешка е неподсигуряването на пчелните семейства с достатъчен резерв от доброкачествени плодникови (корпусни) и магазинни пити В районите със средна паша при есенния подбор на питите трябва да има не по-малко от 12 плодникови пити и 10 магазинни (30 корпусни пити) на семейство, а в районите със силна паша – двойно количество магазинни пити. Ежегодно във всяко семейство трябва да се подменят не по-малко от 1/3 от старите пити. За борба с вароатозата и увеличаването на добивите на восък да се използват строителни рамки.

      

     4. Отглеждане на пчелните семейства в стари или неремонтирани кошери Пчелните семейства трябва да бъдат поместени в здрави, сухи и добре прогонени кошери, осигуряващи им добра вентилация през активния и пасивния им период от живота. Да са високо повдигнати над повърхността на земята, с лек наклон напред. Да са боядисани с екологично чисти бои.

      

     5. Ненавременно създаване на нови пчелни семейства Това трябва да се извършва преди първата главна паша. По този начин ще се избегне роевото настроение при много силните семейства. Новосъздадените семейства да се сформират най-малко на 5-6 пити. При редовното им подхранване и подаване на рамки с восъчни основи, те са в състояние да се развият напълно до следващата главна паша.

      

     6. Нередовната смяна на пчелните майки Ежегодно сменяйте не по-малко от 50 % от майките. Произвеждайте ги само от силни, високопродуктивни семейства. Всяка година зазимявайте запасни майки, по 1 майка на всеки 10 пчелни семейства, които ще зазимявате.

      

     7. Неправилно разширяване на пчелните семейства през периода преди първата главна паша (март-април) Не допускайте прекомерното разширяване или забавянето му. При първия случай ще предизвикате простудяване на пилото и бавно развитие на пчелното семейство, а при втория – забавяне яйценосната дейност на пчелната майка и накрая – роене на пчелите.

      

     8. Неспазване на хигиенните изисквания на ДПчП в пчелина Поддържайте гнездата на семействата, пчелина, производствените помещения, складовете за готовата продукция, резервния инвентар и тоалетните в идеален ред. Така ще избегнете разпространението на заразните болести.

      

     9. Неподдържане на диагностична площадка пред всеки кошер Не забравяйте, че диагностичните площадки са огледало за здравословното състояние на пчелните семейства. Поддържайте ги чисти, за да може бързо да се ориентирате за настъпили промени в живота на пчелите.

      

     10. Неправилно извършен избор на мястото за пчелин Мястото на пчелина трябва да бъде сухо, отцедливо, защитено от ветрове, близко до водоизточник и достатъчна медоносна растителност. Да има здрав път, осигуряващ възможност за подвижно пчеларство и извозване на пчеларски материали и готова продукция. Да е отдалечено от производствени предприятия и магистрали.

      

     11. Неспазване на ветеринарномедицинските изисквания за предпазване на пчелните семейства от незаразни и заразни болести За да бъдат семействата здрави, силни и високопродуктивни, е необходимо да се спазват не само ДПчП, но и да се познават болестите по пчелите. По този начин пчеларите ще прилагат успешно профилактичните и оздравителните практики при необходимост.

      

     12. Неподдържане на редовен контакт със собствениците на големи масиви от селскостопански култури За избягване на химически токсикози (отравяния) по пчелите е необходимо пчеларите да влязат в непосредствен контакт с тези собственици, да се запознаят с техните планове по растителна защита, за да могат бързо да вземат мерки при необходимост за предпазване на семействата от отравяния.

      

     13. Пренаселване на пчелина с много пчелни семейства Не забравяйте, че в един пчелин трябва да отглеждате не повече от 50-70 семейства, за да добивате повече пчелни продукти. Запомнете! Допускането само на една от горепосочените грешки може да предизвика намаляване на производителността на пчелните семейства, влошаване на здравословното им състояние и икономически загуби!

      

      

      


     МЕДЕНО-ЗАХАРНАТА ПИТКА
     МОСТ МЕЖДУ ЖИВОТА И СМЪРТТА

     Петър Тонев
     Есента се оказа повече от благосклонна към укрепване на жизнеността на нашите пчелни семейства за предстоящото зимуване. Хубави топли дни, с кратковремени превалявания за поддържане на влагата, раздвижване и полети на пчелите. Дори с принос на прашец при някои кошери! Както се казва, дотук добре. Но се появиха и някои грижи от непредвидената поява на пило през ноември и декември.


     Вече навлязохме в януари, идва и февруари с неизбежните студове и снегове. При много пчелари ще се налага слагането на спасителни питки за оцеляване на семействата. За случая трябва да сме подготвени по-отрано и да сме точни и рационални в нашите действия. Добре би било да върнем лентата от миналата зима за някои поуки
     Миналата зима изненадващо се оказа доста снежна и мразовита и това беше една от причините за смъртноста при не малко пчели. Имало и по-тежки зими, както са ми споделяли стари пчелари, но смъртността невинаги е пропорционална на снега и студа, а в големите температурни амплитуди. Специфичното за миналата зима беше, че ни поднесе две порции снеговалежи – януарски и мартенски. Но големите поражения дойдоха не толкова от януарските, колкото от мартенските. Какво имам предвид? През януари семействата все още си бяха компактни на кълбо, с бавно придвижване и пестеливо консумиране на храната. Но след стопяването на януарския сняг и повишаването на температурите кълбата се размърдаха, имаше и дни на активно облитане, майките повишиха и разшириха яйцеснасянето, образуваха се прилични и оптимистични кръгчета от пило...

      

     И изведнъж мартенски сняг и ниски температури, които слязоха доста под нулата за няколко дни. Това се оказа фатално за по-малочислените семейства, които нито имаха капацитета да създадат нужния топлинен баланс за себе си и новото пило, нито пък имаха дълги ръце да достигнат до съседните пълни пити мед. Това беше най-тъжното – готови за пролетта семейства със запечатано пило и достатъчни количества мед да загинат! Така както се случи при пет мои кошера. Приемам твърденията, че пчели от студ не умират, когато имат достатъчно храна, която да им поддържа топлинния баланс. Но умират, когато храната е на няколко сантиметра от тях, но не са могли да я достигнат. “Семейството може да има много храна, но тя да е извън обхвата на пчелното кълбо. Щом храната е недосегаема от пчелното кълбо, тя губи своето значение. Храната трябва да се доближи и влезе в обхвата на кълбото. В противен случай свъртта му се доближава частично или тотално.” (“Интензивно пчеларство”, част втора, д-р Ангел Грънчаров)


     А решението беше много просто – с пространна медено-захарна питка, която да покрива повече площ, така че да бъде надежден резерв за кълбото, където и когато да ги е закотвил студа. Или пък другата конфигурация – питката като продълговата лента, сложена напречно върху рамките, така, че да бъде мост между кълбото и всяка, дори най-отдалечените рамки с мед. Често няколко санитиметра, дори половин-един или два, са нужни, за да оцелеят семействата, докато преминат сковаващите минусови температури. Близостта на кълбото до медената питка в най-критичните и сурови зимни дни – това е мостът към живота на пчелните семейства.
     И така с поуките напред.

      

     СПОДЕЛИ ОПИТ - ПОМОГНИ НА КОЛЕГА

     .

      

     Коментари 13.46.

Design by JOKO