ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО


САЙТ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ е създаден с цел да събере в себе си най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.Да бъде полезен както на начинаещите така и на професионалистите пчелари.Вече можете да публикувате Вашето мнение или въпрос във форума.
В раздел обяви безплатно публикуваме Вашите обяви!

Пожелаваме Ви приятни минути в света на пчеларството!

 

ИНФОРМАЦИЯ

 

Биологичното пчеларство е пчеларството, практикувано в екологично чисти райони, без интензивно селско стопанство.При него е забранено и недопустимо използването на синтетични лекарствени средства и подсладители за подхранване на пчелите. Поради близостта до природата пчелните продъкти добити при този вид пчеларство са с много по-добри вкусови, хранителни и лечебни свойства.

 

При биологичното пчеларство много важен е изборът на район - мястото на което ще се разположат кошерите. Много е важно това да е екологично чист район, в близост до който не са разположени промишлени предприятия, не трябва се развива селско стопанство, тъй като при него се използват изкуствени торове, пестициди, хербециди и редица други вещества, които
замърсяват околната среда, а оттам и пчелните продукти.

 

Технологията за отглеждане на пчелите по био пчеларство и различна от тази на обикновеното пчеларство защото при нея пчелите се подхранват със захар или други подсладители.А при биологичното единствената храна с която се хранят пчелите е
нектара от растенията и биологичен пчелен мед, който те сами са си произвели.При тази технология добивите на пчелни
продукти не са високи но е за сметка на перфектното качеството.

При биологичното пчеларство се отглеждат силни пчелни семейства, които в голяма степен сами се справят с болестите. Използват се и биологични и хомеопатични средства за борба с болестите.

 

 

 

 

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
НАРЕДБА No 27
от 10 юли 2002 г.
за регистрация и идентификация на пчелните семейства
(обн.,ДВ,бр.70 от 19 юли 2002 г.)

ОЩЕ

 

 

МИНИСТРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
НАРЕДБА No 35
от 12 август 2004 г.
за условията и реда за извършване на дейностите по селекция и репродукция в пчеларството
(обн.,ДВ,бр.86 от 1 октомври 2004 г.)

ОЩЕ

 

 

Методи за определяне на контролираните показатели и тяхната оценка

1. Плодовитост на пчелната майка:ОЩЕ

 

Комплексна оценка на пчелните семейства
В зависимост от получените балове за всеки от контролираните показатели семействата получават общ бал.

ОЩЕ

 

 

 

Прием на проекти по Мярка „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” на Националната програма по пчеларство започва от 15 октомври

ОЩЕ

 

ПЧЕЛАРСКА ПРОГРАМА

ОЩЕ

 

 

 

Пчеларството на «Тера Мадре 2010»


Италианските ни колеги показаха, че сме най-организираната гилдия
В. Радойчевски, координатор на конвивиума «Троянските пчелари»

От 21 до 25 октомври 2010 година в Торино, Италия, се състоя Четвъртата международна среща на продоволствените общности «Тера Мадре». Паралелно протече и продоволствената изложба «Салон на вкусовете».


Официалната програма на «Тера Мадре» включваше само един семинар, който пряко ни касае – «Мед и пчеларство». Водещ на семинара бе Francesco Panella, президент на Националния съюз на пчеларските асоциации в Италия. Той подчерта, че в годината на биоразнообразието неговия символ – пчелата е застрашен от изчезване, но правителствата на страните, особено на тези с развита икономика, не бързат с решаването на проблема. При участието си в дискусията пчеларите от много страни отново определиха генно модифицираните растения и пестицидите като основна причина за синдрома на изчезналите пчели (ССД). Seita Fujiwara, председател на Японската пчеларска асоциация, обвини никотиноидите като причинител на ССД.


Още няколко семинара предизвикаха интереса ми като пчелар. Техните теми бяха: «Директни продажби», «Дребно производство: правила, трудности и възможности» и «Определяне на справедлива цена на продукцията».
Пчеларите и преди всичко италианските ни колеги показаха, че сме най-организираната гилдия. За делегатите на Тера Мадре те бяха отворили меден бар, а за пчеларите бяха подготвили пчеларски кът.


На медения бар всеки желаещ можеше да дегустира медове от различни страни и континенти. Бях поразен от многообразието на вкусове, аромати, опаковки и етикети. През голяма част от времето половината от бара бе «окупирана» от Японската пчеларска асоциация. Тя представи нов вертикален кошер за отглеждане на пчели, разнообразни медове, произведени както от местната японска пчела, така и от европейски пчели, бонбони с прополис, детски анимационни филми за пчели и др. Един от японските продукти предизвика особен интерес – стършели, заляти с мед. Консумира се само меда, но той извлича полезни вещества от стършелите (ако правилно съм разбрал).


В пчеларския кът имаше лаптоп и мултимедия и всеки желаещ можеше да направи презентация, да покаже на колегите си филм или просто да обсъди някакъв въпрос или проблем. Тук се запознах с интересни пчелари от Русия, Белорусия и Индия, срещнах и познатия на участниците в симпозиума на Апимондия в София грузински майкопроизводител Теймураз Гогоберидзе.


На един от обядите се запознах със семейство от Нова Зеландия. Оказа се, че те са най-дребните професионални пчелари в страната си. Стопанисват само 200 кошера, които използват основно за опрашване на овощни градини. Добиват и по десетина килограма мед от кошер. Продукцията си реализират чрез директни продажби по време на панаири и изложби. Продават меда по 10 € за килограм. Освен пчели отглеждат крави и кокошки. Всичко необходимо за изхранване на семейството произвеждат сами. Освен тях във фермата работят трите им деца и родителите на съпруга.


Две неща привлякоха вниманието ми в «Салона на вкусовете». Първото от тях е една необичайна комбинация на кестенов и полифлорен мед с чили (лютив пипер), подходяща за употреба със сирена. Второто – щанда на итилианската фирма «Mieli Thun», която произвежда и внася мед и други пчелни продукти. Оказа се, че в нея от няколко години работи българинът Петър Петков от шуменския край. Той ми разказа много интересни неща за италианското профисионално пчеларство. Типичната цена за половин кг мед на изложението бе 5 €, 200 гр цветен прашец струваше 8 €.


Петър ме запозна с Ванеса Смит, очарователна млада дама от Чикаго. Тя принадлежи към новото поколение градски фермери. Гледа няколко пчелни семейства върху покрива на една сграда. Въпреки че и двамата разполагахме с малко време, проведохме много интересен разговор.
Специално посетих хранителен магазин от веригата «EATALY» за да се осведомя за цените на меда. Прави впечатление, че както на изложението «Салон на вкусовете» така и в магазините има голямо разнообразие от монофлорни медове. Цените в магазина «EATALY» се оказаха по-високи отколкото на изложението. Килограм липов мед се продаваше за 19.20 €, кестенов – за 17.60 €, мед от череши – 17.60 €, акациев – от 14.50 до 17.00 €, цитрусов – 15.25 €, мед от глухарче – от 12.25 до 14.75 €, планински букет – 13.50 €, полифлорен – 11.38 €, акациев мед с орехи – 29.50 €, мед с лешници – 30.95 €.


Най-интересен се оказа последният ден от пребиваването ми в Италия. В този ден нямахме официални мероприятия и Джорджо, доброволецът който отговаряше за нашата група, ми организира посещение на два любителски пчелина в селцето Робасомеро. Първо посетихме пчелина на Емилио Ролли с около четиридесет кошера, а след това – пчелина на Лоренцо Стабио с десетина кошера. Емилие и Лоренцо са приятели. Лоренцо има оборудвана дърводелска работилничка, в която прави рамки и друг дървен инвентар за двамата. Емилио ми подари манов мед, мед от рододендрон (Rhododendron ferrugineum), мед с пчелен прашец (перга), както и меден оцет. Италианците се оказаха изключително сърдечни и гостоприемни хора.


Това бе третото ми участие в «Тера Мадре». Тръгнах от България с нагласата, че няма да видя нищо ново. Но както често се случва, животът внесе своито корективи и се оказа, че това е най-яркото ми пребиваване в Италия. Безкрайно съм благодарен на организаторите на «Тера Мадре», както и на всички италианци с които съдбата ме събра, за видяното и преживяното!

 

 

Програма
Блок „Биологично пчеларство”

Петък – 11 февруари
14.00 - 17.00 часа ?!

14.00 – 15.00  Димо Димов „ Основни принципи на биопчеларството. Сертификация, програми за субсидиране”
15.00 – 15.30  Александър Георгиев - „Маркетинг, реализация и застрахователни дейности в биологичното пчеларство”
15.30 - 16.00  БТПП - „Обучение в бизнесцентровете на БТПП по мярка 111 от ПРСР”
16.00 – 16.30  Д-р Джанфранко Кадеду – „Химическо и био третиране на кошерите срещу вароата. Apilife var - ефикасния биологичен метод срещу вароата - характеристика и начин на използване”.
16.30 – 17.00  МЗХ - „Промоционални програми, свързани с биологичните пчелни продукти”

Съставил Д. Димов, 18 януари 2011 г.

 

 

 


Състоянието е трагично
Симеон Тодоров


Държавната политика е поставила пчеларството в такива условия, че пчеларите се чудят каква е целта на държавните чиновници отговарящи за подрасъла пчеларство - развитие или ликвидация!

 

Председателите и ръководителите на многобройните пчеларски организации са като банда улични кучета, които се ръфат едно друго или се събират на глутница, когато разделят голяма плячка пари от еврофондовете например.Във пчеларството се оформи нова група- пчелрски лидери председатели на организации- група която разпределя парите за сектор пчеларство.

 

Целта на всеки от тях е колкото може да дърпа чергата към себе си и така да насочи парите от еврофондовете , че да може да вземе повече. Това става с пълната подкрепа на служители от сектор пчеларство в МЗХ. Как иначе да си обясним ,че в израбитването на програмите за пчеларство се допускат председатели на пчеларски съюзи  които нямат и пет човека членове. За най-представителна пчеларска организация се признава тази чийто председател е изпълнителен директор на РА. Когато им се постави въпроса за конфликт на интереси от МЗХ отговарят, че няма конфликт, а „съвпадения“ на интереси. Интересно е да знаем кои точно и на кого съвпадат интересите.

 

Резултатите от това са следните: за цена на отводка по тригодишната програма бе предложена цена от 150 лв със ДДС – 180 лв. ; за майки предложена цена е 18.50 лв с ДДС- 22.20 лв. Когато тази информация бе сведена до пчеларите от СБП от МЗХ се обадиха, да не се разпространява тази информация, защото е конфенденционална, с други думи „секретна“. Човек не може да разбере това програми за пчелари ли е или не. Нали сме демократична държава не трябва ли да има пълна прозрачност и пчеларите да знаят кой и как прави програмите които те ще ползват. Какжо да кажем за служителите от сектор Пчеларство в МЗХ които допуснаха монопол в майкопроизводството, още по-лошо една организация отговаря за майките, тя определя кой да произвежда отводки, тя издава сертификати.Нея никой не я проверява. Не знам колко тояно пари са дадени за това от МЗХ, но знам че са милиони.

 

Резултата – майки със съмнителни качества и отводки, които заради сроковете по три годишната програма и ограничения „привилегурован“ кръг от който могат да ги произвеждат, не успяват да презимуват. По три годишната програма за развитие на пчеларството 2011-2013, за 2011 сумата е 7,5 милиона, от тях около 3 милиона са за същата групичка. Точка А на програмата, където СБП кандидатства с три проекта, се оказа че правенето на програмата е вкаран следния текст- „само тези които са участвали в създаването на програмата, те имат право да участват в разискванията и гласуването“. Което на практика означава които са правили програмата те ще си разпределят средствата.


С това уважаеми колеги пчелари трябва да Ви стане ясно , че не можете да разчитате със средствата от програми да развиете пчеларството си. Не може да разчитате и от средства от пчелоопрашване. В Америка, както и развитите страни в Европа, средствата които полъчава пчеларя от пчелоопрашване са над 50% от доходите му. В България такава практика няма и в близко бъдеще незнам дали ще стане. Въпреки, че когато растенията и овощните дървета са опрашени добре добивите са с 30% до 50% по високи. Земеделците вместо да заплащат искат от пчеларите за това, че са добили мед да им плащат. Да не говорим за това, че пръскат с препарати които убиват пчелите само заради това че са с по-ниска стойност и дори не си правят труда да предупреждават пчеларите, че пръскат.
Да кажем и това, че въпреки всички трудности, ако годината е добра и пчеларят успее да извади мед отново започват неприятностите.

 

Условията в които е поставен пчелара пак са срещу него. С наредбата  за директни продажби ни отрязаха главите, ако произведем 100 кг мед- 40 кг може да продадете, а останалите трябва да занесете на преработвател на 3.50 лв до 3.80 лв за килограм. Кой ще го направи?! На практика продават 40 кг мед по 6 лв или 8 лв за килограм. На хората им харесва идват пак да си купят, но Вие им казвате че няма да им давате повече, а ще го дадете на предприятия за 3.50 лв/кг. Ако пък сте случайно с повече кошери и в хубав район и искарате 10 тона мед, ще продадете 2 тона мед на 6 лв, останалите 8 тона ще „подарите“ на преработвателите. Лично на мен меда ми излиза на 4.60 лв/кг изваден от кошера. В съседните ни държави меда е по 15 лв – 18 лв за килограм.


Какво да кажем за данъците, осигуровките и други разходи. От над 40 000 пчелари в България са регистрирани през 2010 под 9000. 2011 дали ще има и 5000 регистрирани и за какво да се регистрират,  ако годината е лоша пчелар с  до 50 кошера трябва да търси пари назаем за да си плати задълженията към държавата. Да не говорим за печалба, да не говорим за това че с опрашването, което са извършили пчелите, които отглежда, е донесъл десетократно повече и на държавата и на всички земеделци в района.


Заради именно тези условия и заради „мерките“, които са взети за развитие на пчеларството, то само за миналата година кошерите в България са по-малко с 54000. За това средната възраст на пчеларите в страната ни е над 60 години, затова младите хора предпочитат да напуснат България и да търсят реализация в други, затова и средства по програмите има, а пчеларите трудно се решават да кандидатстват по тях. За това пчеларството у нас е повече хоби, отколкото бизнес и основната група от пчелари 87% са с по 10 кошера.


За тези, които все пак са решили да се занимават с пчеларство и особено за младите хора ще кажа, че в страната ни има едни от най- добрите условия за пчеларство. Има райони където нектароотделянето е изобилно, където добивите от мед са високи, има райони където нектароотделянето е по-слабо (подбалканските и планински райони), но пък там прашеца е в изобилие. За да имате добри доходи от пчеларство трябва да се ориентирате към следното:

 

   1. Трябва да можете да развивате и поддържате силни пчелни семейства (да произвеждате пчели)
   2. Да можете да произвеждате качествени майки
   3. От всеки два кошера да правите един нов на година
   4. Да добивате пчелен цветен прашец
   5. Да добивате прополис
   6.  Да добивате восък
    7. Да добивате мед (меда е на последно място, него пчелите най-трудно го набавят, защото той се получава при определени климатични условия и може да има години в които да го няма. Именно за това и пчелите се запасяват единствено с него.
    За да постигне това, особено младите пчелари, трябва да си намерите за учител истински пчелар. Защото обучители и псевдоучители има много които ще ви объркат. Истинския пчелар ще го познаете по делата, по работата му, по добивите които има, а не само по приказките. От това какъв учител си изберете, какво ще научите от него и какво ще добавите от себе си, такова ще бъде и пчеларството Ви.
    За мен такъв учител в пчеларството е Костадин Якофов от Пловдив- Пчелар N1 на България за 2005 година. Не само мен е научил на пчеларство, научил е много пчелари, между които и Георги Гочев от Поморие. С тези хора поддържам постоянна връзка и обменяме информация, споделяме идеи, успехи и несполуки. Много бях изненадан, когато в един „жълт“ пчеларски вестник един господин от Видин си позволява да нарича тези хора измамници и мошенници. Същия „пчелар“ си позволява да заявява, че от София до Бургас се продава фалшифициран мед.Аз също се чувствам засегнат, защото пчеларствам по същия начин и всички които пчеларстват по този начин, а познавам над петдесет пчелари, също са засегнати. Предлагам на този човек да се извини и на всички пчелари от Южна България, които засегна.

 

 

 

 


Любителският пчелин – база за селекция
МЕТОД ЗА РАЗВЪЖДАНЕ НА ЧИСТОПОРОДНИ ПЧЕЛИ, ИЗПОЛЗВАН В РУСИЯ

            Масовото кръстосване на пчели от различни породи в много страни, в това число и в нашата страна, доведе до появата на метизация, която силно намали доходите от пчелните семейства. В „Пасека России” (брой3/10)се появи  статията на В.Сухов и А. Сухов, които съобщават за използвания от тях метод прилаган на любителски пчелин,  да отглеждат чистопородни пчели.

 

Те съобщават, че в Русия са смесени всички породи пчели. Сухови провеждат селекционна работа в своите пчелини в Саратовска област  с карпатската порода пчели и на пчелина  в Калужска област със средно руската порода. Цялата работа се извършва с цел да се получи чистопороден материал. От безпородните пчели получени от безконтролното кръстосване, да получат и да отглеждат чистопородни пчели.
Първото нещо което следва да извърши пчеларят, според авторите , е да реши с каква порода пчели ще работи. Най-добрата е породата районирана за дадения район, където той работи . Според проф. Рутнер само този пчелар ще постигне забележими успехи в селекцията, който редовно, методично  измерва,претегля , оценява и записва.
Следващият етап е да се усвои метода за определяне на породността на пчелите. За тази цел са необходими сведения за етиологията  и екстериора на пчелите. Необходимо е желание и инструменти  като лупа, остра пинсета, медицински скалпел, карфици, игли за препариране, голями и малки ножици, тиксо, предметни стъкла от различен размер, компютър със скенер, или най-обикновен микроскоп за измерване на кубиталния индекс.


За да се превърне пчелина с чистопородни пчели трябва да се знаят характерните признаци по които се идентифицира породността на пчелите. Авторите са използвали описаната от проф.Рутнер система в „Zuchttechnik und Zuchtauslese bei der Biene”, 1988. За определянето на чистопородността авторите са избрали само 4 надеждни признаци за пчелите и 3 за търтеите, което е много удобно за експрес анализа. Първият признак е оцветяването на кутикулата на коремчето на работните пчели по класове. Вторият признак са дължината на космиците на петия гръбен тергит(окосмяване). Третият признак  е дължината и формата на поясите от космици на коремчето. Четвъртият признак е кубиталният индекс и дискоидалното преместване(положително и отрицателно).
Методиката за оценката на най-важните стопанско-полезни признаци на пчелното семейство, как да се извършват замерванията  и разчетите подробно са описани в пчеларската литература.


Следващ проблем е от къде да се намерят чистопородни пчели. Според авторите Кавказката порода силно боледува от нозематоза, не издържа дългата руска зима, страда от диария и загива. С тази порода те не работят.
Карпатската порода през миналият век е била докарвана във всички райони на Русия от Западна Украйна. С нейната селекция никой не се е занимавал и тя се е метизирала и се е смесвала с местен материал от неизвестен произход. Тя е загубила своите качества.


Използвайки метода за определянето на екстериора, авторите предвиждат да отделят група пчелни семейства от чистопородни пчели от по -рано докарвани пакети. Целта им е на място да очистят карпатската пчела от примеси, да я селекционират на чистопородност и да я адаптират към суровите условия на Саратовска област


По сложно е положението със средноруската порода пчели. В чист вид тя се е запазила в труднодостъпните планински места на Алтайските планини и в изолирани  пчелини на Краснодарската тайга. При определянето на чистопородността обезателно следва да се използва методиката на екстериора на пчелите, характерна за чистопородните средноруски пчели.
Работата по селекцията авторите започват през 2007 г.на Калужкия пчелин със средноруски пчели. Завеждат на всяко пчелно семейство кошерен картон, своеобразен паспорт. По данни се подбират майки рекордистки, формират се семейства –възпитателки, набелязват се бащините семейства, предвидени за племенни цели на този пчелин.


По бонитиране, което се извършва винаги през есента, като се използват данните от картите , се отделят 5 най-продуктивни пчелни семейства, които по морфометрическите признаци попадат в групата на средноруската порода пчели. Отчитано е било всичко: зимоустойчивост, количиството на подмора, интензивност на пролетното развитие, поведението върху питите, миролюбивост, силата на пчелните семейства, устойчивост към заболявания, медо и восъко продуктивност, запечатването на пилото и меда. При оценката на екстериора,  освен оцветяването и размера на пчелите, особенно внимание е обръщано на кубиталния индекс и измерването на дискоидалното изместване. Тези показатели винаги са индивидуални за всяка порода пчели. За да продължи по-нататък работата авторите изравняват цялия пчелин, съкращават го и го уплътняват до минимума, така ,че всичките пчелни семейства по сила да съответстват на 1 и 2 класове. Слабопродуктивните майки са били унищожени , а слабите семейства са били обединени.


Пет от пчелните семейства са били отнесени към групата на елита и са били взети на особен контрол, тъй като са съответствали по своите характеристики на средноруските пчели. През пролетта те ще бъдат използвани като майчини семейства. Всичките пчелни семейства от първи клас са били използвани като бащини. Цялата 2007 година е била първа за наблюдения и за селекционна работа на пчелина и са  я нарекли година на „масов фенотипичен отбор”.

Бр.295

 

            Зимуването през  2007/2008 е минало добре. През месец май 2008 г след като в най-добрите  пчелни семейства от 1 клас се появява зряло търтеево пило(в бащините пчелни семейства) те сформират две мощни пчелни семейства-възпитателки. От всичките пет отбрани като”елит” пчелни семейства се  вземат съвсем скоро излюпени ларвички, желателно е не по-стари от два часа  и по 12 броя от всяко семейство(толкова се поместват на една  от летвичките на рамката за отглеждане) и  ги поставят в майчините семейства за отглеждане. След приемането на ларвите и съзряването на майките, след бонитиране оставят 50 броя качествени млади неоплодени майки, по 10 броя от всеко отделено по-рано елитно майчино семейство. Всека млада неоплодена майка  е получила личен номер плюс номера на майчиното семейство. Целта на тези действия е да се определи предава ли майчиното семейство на своите дъщерни майки целият свой комплекс от стопанско полезни качества.


Важно е било да се направят еднакви и равни по сила и кондиция отводки за всички без изключение млади майки Те правят отводки във вторите корпуси на основните пчелни семейства и използват глуха хоризонтална шперплатна преграда. Прелката на отводката е на противоположната посока на основното пчелно семейство  и се използва взаимното затопляне.
Отводките са формирали от 4 пити-2 пити с запечатено пило и 2 пити с храна. Допълнително са стръсвали и пчелите от две допълнителни пити. Отводките формират  от всички пчелни семейства в пчелина от 1 и 2 клас., включвайки 5 елитни пчелни семейства. Живите неоплодени майки придавали в дървени клетки. Целта на тази работа е била – търсене на оценка  за отбора на най-добрите пчелни семейства по тяхния произход. Те предават своите качества на потомството , което в селекцията се нарича генотипичен отбор. Всичките стари майки , намиращи се на пчелина (освен пчелните семейства с клас”елит”) останалите се унищожават. Тяхното място ще бъде заето от младите оплодени отселекционирани нови майки.


Те получават  каточели 5 групи средноруски пчели от един щам, по 10 майки във всека(А,Б,С,Д,Е) от най-добрите пчелни семейства на пчелина, при условията на еднороден подбор. Целта на подобен отбор е закрепването и засилването на ценните качества на намиращите се на пчелина с години адаптирани към местните климатически условия пчелни семейства, които съответстват на чистопородните. НЕ СЛЕДВА ДА СЕ БОИМ ОТ ИНБРИДИНГА , тъй като, според авторите, се  използва голямо количество търтеи, получени от различни семейства от първи клас. Инбридинга се появява в трето поколение , при близкородственото кръстосване по методиката” сестра Х брат” в условията на изолирования пчелин или при искуственото осеменяване.
Важна е според авторите, при първия пролетен преглед , колкото може по –рано в най-добрите пчелни семейства да се поставят пити с търтееви килийки и веднага след тяхното запечатване  да се пристъпи към получаването на нови майки. Не следва да се поставят питите с търтеевите килийки още през есента, както препоръчват някои автори. Питите с търтеевите килийки се поставят ранно през пролетта в тези пчелни семейства, които са презимували добре и се провежда искуствен отбор. В този случай вашите майки ще се оплодят  с най-добрите търтеи ,тъй като в природата и на други пчелини, търтеи просто още няма. За една година отводките ще се превърнат в пълноценни семейства, а търтеите от тях  ще заемат господстващо положение във въздушното пространство. Получените нови пчелни семейства следва постоянно да ги наблюдаваме , да ги сравняваме едно с друго, периодически да проверяваме техния екстериор, да ги контролираме на всеки 12 дни.
Още през предишната година всичките пет групи отводки са получили групови номерации А,Б,С,Д,Е.


През втората година се търсят най-добрите от цялата група миналогодишни отводки и веднага се определя от кои групи А,Б,С,Д, Е те са повече Отделят се от всичките три линии, например А,Б, С. Всичките тези три линии се намират под постоянен контрол на пчеларя, образувайки групата на пчелните семейства от закритата популация. Ежегодно извършват подбор на майчините и бащините семейства, оперирайки с тези линии.
Тези майки от петте елитни пчелни семейства(те биват 2-3) които са предали своите най-добри качества на дъщерите се вземат на особен отчет-това е племенното ядро.
От 50 пчелни семейства се отделят три групи, които ни устройват по всичките си показатели. По нататък, от най-добрите семейства-подобрителки, например линия А, правят семействата –подобрителки и вземат ларви за производство на майки, а линия В се използва за бащини семейства. Линия С остава като резерв на следващите години. По такъв начин се постига минимум в загубите  на половите алели  и запазваме генетическото разнообразие(фактор на хетерозиготност). При възникване на инбридинга го отстраняваме чрез реципрокното съкращаване, комбинирайки всичките три линии. Количеството на линиите може да бъде и пет и повече. Това зависи от квалификацията  на пчеларя-селекционер, размера на пчелина му  и желанието му..


По своя план за работа на пчелина в Саратовска област се предвиждало да се развъжда  чистопородни карпатски пчели. Първо е следвало да намерят племенен материал. Такъв са намерили на съседни пчелини, където предните години масово са били внасяни карпатски пчели. Ценността на този материал е било това , че карпатските пчели са преминали естествен отбор и са придобили хубава зимоустойчивост, в течение на години са се адаптирали към суровите местни климатически условия., а пчеларите не умеейки да отглеждат искуствено майки не са си сменяли майките дълги години, истисквайки от тях всичко до тяхната смърт. Възраста им достигала до 5-7 години.


Този материал следва да се намери, да се провери дали е чистопороден, да се отбере най-доброто, да се вземе и да се кръстоса с бащините семейства, които те са определили на тяхния пчелин след есенната бонитировка през 2008 година. В този случай е трябвало да сработи главния принцип на селекцията: да се кръстоства най-доброто с най-доброто. Търтевият фон на карпатските пчели при тях ще бъде чистопороден(търтея няма баща  и носи гена на чистопородността на майката) , а докарания чистопороден материал ще бъде от другите пчелини. Това ще бъде  разнороден подбор, но в условията на една порода. При това е възможно получаването на чистопородност, а в перспектива е възможна изключително интересна работа по линията на развъждането на пчелите и появата на нови щамове. Чистотата на породата си остава неизменна, а факторът  на инбридинга се изкоренява изобщо.


През 2009 г . на пчелина в Саратовско област трябвало да се започне с оценката на зимоустойчивостта на всичките пчелни семейства, интензивността на пролетното развитие и да се определят класовете. Най-добрите пчелни семейства да се проверят на „чистопородност”, да се отберат най-малко не по-малко от 10 пчелни семейства, подходящи по своя екстериор към чистопородните карпатски пчели и да ги направят  бащини семейства. Всички семейства от трети клас да се обединят,  а непълноценните майки да се унищожат.
При отделни пчелари от два района да се намерят чистопородни карпатски пчели, доставени  от предните години с пчелопакети. Тези двама пчелари били готови с удоволдтвие да предоставят своя материал в замена на неоплодени майки получени от техните си най-добри пчелни семейства, които години наред са показвали  най-добри резултати по интензивността на пролетното развитие, зимоустойчивостта и медопродуктивността. Това е свързано с това, че през последните години е имало трудности по доставката на материал от Украйна.
Такива пчелни семейства следва да се отделят не по малко от 5 и при различни пчелари. Главното е проверката по всички етологически и екстериорни признаци характерни за чистопородната корпатска порода пчели, отчитане на многолетните показатели за висока продуктивност, зимоустойчивост в условията на севера на Саратовска област.


При отглеждането на майките авторите съветват, че е удобно да се използва  подвижно -роево сандъче-стартер. То се формира своевременно на неговия пчелин ,с негови пчели. С това съндъче той отива на пчелина на владелеца на чистопородните карпатски пчели. От племенните пчелни семейства на този пчелин той взема само двучасови новородени ларвички (от тях се излюпват най-добрите майки) по 12 броя от всеко от 5 пчелни семейства. На неговата рамка за отглеждане на майки, която има три летвички с 12 патрона с восъчни основи за майчини килийки. Върху самата рамка отбелязва с фулмастер например летвичка 1- семейство 6, летвичка 2 –семейство 36, летвичка 3 –семейство 18 и т.н. Прехвърлените и приети от пчелите ларвички поставя в роевото сандъче и спокойно ги откарва на неговия пчелин.На другия ден, когато ларвите бъдат със 100% гаранция приети от семейството-стартер се пренасят рамките за отглеждане в свои семейства-възпитателки. Този метод за пренасяне на материала е бил успешно използван от авторите.


В качество на контрола може и следва да се направи присаждане на 12 маточници и от своя пчелин от най-добрите пчелни семейства. След излюпването на живите майки и тяхното бонитиране, 50 неоплодени майки(от другите пчелини) оставят в опитната група и още 10 майки от контролната група(свои) майки или общо сформират на пчелина 60 отводки.


Майките от тези отводки се оплождат от собствените най-добри търтеи, възможен е фактора хетерозис, но при това се запазва чистопородността. Задачата е да се заменят всички майки със неизвестен произход, с нови чистопородни от същата година карпатски майки от местната популация, с запазването на всичките стопански полезни признаци.
След започването на яйцеснасянето на младите пчелни майки в течение на годината е нужно внимателно да се наблюдава за развитието на  пчелните семейства. Да се сравняват и да се откриват най-добрите  с единствената цел –определянето на чистопородността, продуктивността  и способността да предават наследствените признаци на потомството. Целта на авторите е била  за една година да създадът 5 независими нови матерински линии от чистопородни  карпатски пчели неродствени на неговия пчелин и адаптирани от години в Саратовска област.


През цялата 2009 г   е следвало да се наблюдават пчелните семейства, да се сравняват показателите на петте групи опитни линии с една контролна, със съседните пчелини на пчеларите- любители, които не водят селекционна  работа, т.е. по целият комплекс стопанско-полезни признаци. Наблюденията са помогнали  да се открият семействата репродуктори, които най-устоичиво предават  на дъщерите своите ценни индивидуални качества. Всичките пчелни безпородни семейства са били бракувани.
Пчелните семейства, които в резултат на проверката по качеството на потомството са проявили тези качества и са съхранили чистопородност се наричат семейства-подобрители. Това е нашият златен фонд, възможно е това да е нова линия на пчелина.


Цялата тази работа в никакъв случай не влияе на медосбора. Обратно , създавайки отводки във втория корпус на основното пчелно семейство, ние превеждаме цялия пчелин на двумайчино отглеждане. Преди главния медосбор на слънчогледа(10-15 юли) пчелните семейства се съединяват, старата майка  се унищожава, а младата селекционирана, тазгодишна, остава стопанка на пчелното семейство.
По такъв начин, имайки изходен чистопороден материал, теоретично за една година може да се получи чистопородност на пчелина, ако пчеларят съумее да осигури въздушното пространство на пчелина с търтеи от нужния местопроизход. Последващите години – това са интересни години за наблюдение , отбор, подбор и кръстосване на нужните линии. Трябва само да се има инструменти и да се владее методиката  за определянето на чистопородността на пчелите, описана от авторите по горе. Да се използва само метода на  искуственото отглеждане(производство) на майките.


Свещеви майки и майки от тиха смяна и  роеви майки за селекционна работа не са пригодни. Цялият свят работи само с искуствено отглеждани майки. Авторите повтарят, че цялата работа ще бъде ефективна само тогава, когато в селекционите групи(майчини и бащини) се използва само чистопороден изходен материал.
В никакъв случай не трябва да се обединяват групи или линии в една група-след 2-3 поколения ще се получи50% инбридинг.
При линейно развъждане на три или пет линии това не става. Обратно какъвато и да е поява на инбридинга може леко да се погаси чрез кръстосването на различни линии помежду им, като се вземат различни майчини и бащини семейства. Главното е , че потомството остава чисто, в пределите на един щам. По метода на кръстосването  може лесно да се  възстанови първоначалната линия.
Авторите съветват пчеларите желаещи да се заемат със селекция на своя пчелин следното:
1.Никога не подхранвайте пчелите със захар, освен случаите при попадане в кошера на манов мед, или ако меда е събран от пчелите  от кръстоцветни растения(слънчоглед, рапица, горчица и др.) В този случай давайте инвентиран сироп, обогатен с микроелементи, а още по добре оставайте майски мед.
2. Не следва да се използва искуствено подгряване. В този случай ще се получат пчели-дегенерати, не способни да се противопоставят на суровите условия на обкръжаващата среда, които ще загубят способността си да предават своите най-добри стопански полезни  качества на потомството.
3. При селекционната работа следва да има пчелин с не по-малко от 70-100 пчелни семейства и повече. Тази работа е разчетена на дълги години, но ефекта ще се почуства още след 2-3 години. Контролирайте въздушното пространство на пчелина предупреждават авторите.


Пред 60 години под ръководството на проф. Г.Гетце, малка група пчелари, въоръжена с фундаментални знания, изключително на основата на своя ентусиазъм е започнала да се занимава с чистопородно развъждане. С метода на селекцията , години наред прилагайки метода на отбора и подбора, са получили „новата немска местна пчела”, равна на която по продуктивност в Европа няма. А кой ни пречи, питат авторите,  да очистим и да консолидираме чиста средноруската пчела или карпатската пчела, която се явява родна сестра на карниката.
Институтът по пчеларство в Русия по рано е трябвало да работи със средноруската и карпатските породи пчели, тъй като те са били районирани за работа в централната част на Русия. Работата с кавказката сива планинска порода пчели е било грешката на ХХ  -ти век.
Сега казват авторите, че в Русия имат  „приобска порода пчели”, която от различни пчелари се приема различно.
Да се занимават със селекция или не , да си купят майки от тази порода или да си произведат самостоятелно майки, това е лично дело на всеки пчелар. Авторите описват своя път за постигане на чистопородност за две руски области Калужска и Саратовска с различни породи пчели.
Те завършват с това, че ще се радват ако прочетат мнения на пчелари, селекционери и научни работници.Ако някой предложи свой, по ефикасен способ за чистопородно развъждане, те с удоволствие ще го поздравят.


Адреси: Сухов В.И.8-927-918-8852 Саратовска област(Карпатски пчели). Сухов А.В. 8-960-521-7549, Калужска обл.(Средноруски пчели)


Селекционната работа е трудна и тя се извършва от специалисти в тази област. Авторите проявяват завидна упоритост. Овладяват методите и признаците за определяне на отделните породи на пчели. На базата на добра подготовка те работят на любителски пчелини и постигат резултати за възстановяването на чистопородността при пчелите, което ще намали негативното влияние на метизацията явила се в резултат на неконтролирани и необосновани кръстосвания .
Възможно е използваният метод да заинтригова наши любители и специалисти, с цел решаването на проблема с чистопородността на нашата  пчела.           

                        Подготвил за печат: проф.д-р Георги Цанков     25.11.2010

 

 

 

 


Захар – за или против


Какво може да предизвика пролетното стимулиране на пчелните семейства
Лекция на Костадин Якофов, пчелар №1 за 2005 г пред софийските пчелари
Своите забележителни наблюдания за пролетното развитие и изобщо за развитието и стимулирането на пчелните семейства, под формата на лекция пред пчеларите, изнесе известният пчелар от Пловдив.


В оживена дискусионна атмосфера бяха обсъдени най-важните основни тези на изтъкнатия пчелар – дали кристалната захар е подходяща за ранното пролетно развитие и доколко тази захар е в състояние да попадне в стоковия мед.
Еднозначен отговор, както обикновено в пчеларската практика няма, но мнозина от участниците в семинара си тръгнаха с убедеността да опитат предложените технологии. Особено интересни са методите на пловдивския пчелар, които водят до качествено производство и отделяне на пълноценен цветен прашец, събиран от пчелите.
(ПиК)
На сн. 0394  По време На лекцията
0398 трого научно обяснение за принципа на функциониране на специалната хранилка
0380 Аудиторията
0418 Добре е да има и илюстриране на казаното – така обучението е по-ефикасно

 

 

Ако желаете да напишете статия за пчеларството и свързаните с него дейности, това е Вашият сайт. Изпратете ни текста и илюстрациите към него (ако има такива) и те ще бъдат публикувани на сайта. Така за Вашият опит ще узнаят много пчелари.СПОДЕЛИ ОПИТ - ПОМОГНИ НА КОЛЕГА

Коментари

Design by G&S WebCreator