ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО


САЙТ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ е създаден с цел да събере в себе си най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.Да бъде полезен както на начинаещите така и на професионалистите пчелари.Вече можете да публикувате Вашето мнение или въпрос във форума.
В раздел обяви безплатно публикуваме Вашите обяви!

Пожелаваме Ви приятни минути в света на пчеларството!

 

ИНФОРМАЦИЯ

 

Прополисът от родопска пчела е 8 пъти по-богат на противотуморно вещество от еталона

8 пъти по-силни противотуморни свойства има прополисът от пчели от Асеновградския регион в сравнение с приетия за световен еталон бразилски прополис. Резултатите от 4-годишно фармакологично изследване показват, че родопският пчелен клей има 8 пъти по-висока концентрация на фенетилов естер на кафеената киселина (САРЕ). Научно е доказано, че директното прилагане на тази съставка убива раковите клетки, без да разрушава здравите.

"Научно е доказано, че директното прилагане на тази съставка убива раковите клетки, без да разрушава здравите. Имахме за задача да търсим наличие на САРЕ в българския прополис" - обясни за медиите доц. Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология към Медицинския университет - Пловдив. Проектът е финансиран от Министерството на образованието и науката и е осъществен съвместно с Катедрата по химия и микробиология в МУ.

Проучването, което е направено с най-прецизните апарати за идентифициране на вещества, показва, че нашият прополис превъзхожда в някои съставки бразилския и аржентинския, които се считат за върха на прополисите (заради невероятно богатата на различни растения флора, условие за добра паша).

"Теоретично, без да сме го прилагали върху туморни клетъчни линии, можем да кажем, че при такова високо наличие на естер на кафеената киселина българският прополис притежава уникални свойства, които могат да бъдат използвани в борбата с раковите заболявания. Клеят, който изследвахме, е от родопска пчела" - обясни доц. Пейчев. Още през 1902 година пчелата в Родопите е идентифицирана от специалисти като самостоятелен вид, различен от медоносните насекоми, познати в Европа. Медът и прополисът, които тя прави, са по-добри като качества и лечебни свойства.

"Тази пчеличка е почти на изчезване" - предупреди доц. Пейчев. А именно създаденият от нея прополис притежава 6 фармакологични ефекта, изключително ценни за медицината и стоматологията – антибактериален, противовъзпалителен, регенеративен (стимулира затварянето на ерозии на лигавицата), обезболяващ, антиоксидантен и имуностимулиращ. Вътрешното прилагане на пчелния клей подобрява имунната система. Това е най-естественият природен продукт за имунна защита при човека, особено през зимния сезон, припомня ученият.

Новина за пчеларите от Етрополска община

От ботевградската секция на botevgrad.com сме свалили новина, която със сигурност ще заинтригува пчеларите от Етрополе и общината.
Колегите им от Ботевград организират за първи път фестивал на пчелния мед и пчелните продукти.
Ето и цялата информация

.
Инициативата е на ръководството на местната пчеларска организация.
Фестивалът ще бъде открит официално на 9 октомври от 10 часа пред магазин “Европа”. Пчеларите от общината ще покажат своята продукция. Те ще предложат за продажба мед и пчелни продукти.


“За първи път организираме фестивал на меда, но идеята е тази инициатива да се превърна в традиция” – каза пред наш репортер Венета Цолова, председател на Общинския съюз на пчеларите.

 
Да се надяваме, че ръководството на нашия пчеларски съюз ще прояви интерес към новината и ще направи организация повече пчелари да отидат на фестивала.

 Дата: 06.10.2009

 

 

ДЪРЖАВЕН ФОНД “ЗЕМЕДЕЛИЕ”
РАЗПЛАЩАТЕЛНА АГЕНЦИЯ

1618 София, бул. “Цар Борис III” 136; Тел.: 81 87 202;
Факс: 81 87 267; e-mail: dfz@dfz.bg

           

 

 

 

 

 

 

Приети са 781 проекта за 3.7 млн. лв. по пчеларската програма

 

От 13 декември 2010 г., когато започна приемът на проекти по новата национална пчеларска програма, до момента в Държавен фонд „Земеделие” са приети 781 проекти на стойност 3.7 млн. лв. Общият бюджет по отворените мерки на програмата за финансовата 2011 година е в размер на близо 6 млн. лв., което означава, че повече от половината от него вече е ангажиран. Документи продължават да се приемат в Областните дирекции на ДФ „Земеделие” до изразходване на предвидените средства.


Припомняме, че за „Борба срещу вароатозата”, в сектор „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители”, могат да кандидатстват стопани, които имат необходимата квалификация да извършват пролетни профилактични прегледи. Финансовата помощ е в размер на 90% от одобрените разходи. До момента са заявени проекти на стойност над 6 хил. лв., което е едва 2% от общата сума за този сектор.


По втория сектор от мярката „Разходи за препарати в борбата срещу вароатозата” документи могат да подават, както физически и юридически лица, така и сдружения на пчелари, които трябва да са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи. За същата мярка са подадени проекти за близо 259 хил. лв., или 73% от бюджета, предвиден за сектора.


За „Мерки за подкрепа на извършването на физико - химичен анализ на пчелния мед” могат да кандидатстват юридически лица или сдружения на пчелари, които са регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи. Подадените до момента проекти в направлението са за близо 21 хил. лв.  или 23% от бюджета.


По „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността” - сектори „Закупуване на нови кошери” и „Закупуване на отводки / рояци” и „Закупуване на пчелни майки”, могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 70% от одобрените инвестиционни разходи за кошери и отводки и съответно 50% за рояци и 60% за пчелни майки.

 

Подадените заявления по секторите на тази мярка са за близо 3 млн. 500 хил. лв. при бюджет над 5 млн. лв., което съставлява 66% от предвидените средства по мярката.
Приканваме отново пчеларите да кандидатстват по новата тригодишна програма, тъй като свободният финансов ресурс по отворените мерки и сектори е в размер на близо 2 млн. и 272 хил. лв.

 

12 януари 2011 г.                        ДФ „Земеделие” –
                                                Разплащателна агенция

 

 

Как върви програмата?

 


Приети са 655 проекта


Свободен финансов ресурс около 2,5 млн лв
От ДФ „Земеделие”


От 13 декември 2010 г., когато започна приемът на проекти по новата национална пчеларска програма до момента, във фонд „Земеделие” са приети 655 проекти на обща стойност 3.3 млн. лв. Общият бюджет по отворените мерки на програмата за финансовата 2011 година е в размер на близо 6 млн.лв., което означава, че повече от половината от него вече е ангажиран.


Документи се приемат във всички Областни дирекции на ДФ „Земеделие” до изразходване на годишния бюджет, определен за „Борба срещу вароатозата”, „Мерки за подкрепа на извършването на физико- химичен анализ на пчелния мед” и „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелни кошери в общността”.


Припомняме, че за „Борба срещу вароатозата”, в сектора „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители”, могат да кандидатстват пчелари-проверители, които имат необходимата квалификация за извършване на пролетни профилактични прегледи. Финансовата помощ е в размер на 90% от одобрените разходи.
По втория сектор от мярка „Разходи за препарати в борбата срещу вароатозата” документи могат да подават, както физически и юридически лица, така и сдружения на пчелари, които трябва да се регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи.
За „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” заявления могат да подават физически, юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи.


По „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността” - сектори „Закупуване на нови кошери” и „Закупуване на отводки/рояци” и  „Закупуване на пчелни майки”, могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 70% от одобрените инвестиционни разходи за кошери и отводки и съответно 50% за рояци и 60% за пчелни майки.
Приканваме пчеларите да кандидатстват, тъй като към момента свободният финансов ресурс по гореописаните мерки и сектори възлиза на 2.7 млн. лв.

 

 

Лично мнение


ВИЖДАМ И ДОБРОТО


Димитър Костадинов, Плевен

 

На 13.12.2010 година започна прием на документи по „Програмата за пчеларство 2011 -2013 година”.         

 

   Кандидатствам за четвърти път, с всяка година наблюдавам нещо ново и положително в работата на ОРА гр. Плевен. Там има наистина добри експерти, винаги са отзивчиви, помагат и насочват всеки потърсил помощ от тях, така и трябва да бъде, и е така не само по мое мнение, а и на други бенифициенти. Така е и през тази година – перфектна организация с пет центъра за предварителна проверка и още пет центъра с по двама до трима експерти за прием на заявленията и това даде своя резултат. При тридесет кандидати от сутринта до 11,30 часа вече на 80% бяха обработени заявленията.


Благодаря им за отзивчивостта, търпението и добрата организация от страна на
експертите - Деница Георгиева; Албена Дондакова; Пепа Велчева; Станислава Недялкова, главен експерт Борислав Хаджийски и техния ръководител Илиян Илиев, който неуморно ходеше от стая в стая и при центровете за предварителна проверка и оказваше помощ и контрол.
Програмата стартира, почна приемът на заявления, сега на ред сме ние пчеларите да обмислим по коя мярка ще кандидатстваме, да сме перфектни в подготовката на документите и учтиви към служителите от ОРА гр. Плевен. А така трябва да е и на другите места в страната.

 

 

 

 

Ефрем Моллов: Развъждат български пчели за износ в чужбина

 

Смолян. Развъждат български пчели за износ в чужбина. Това каза за радио „Фокус”-Смолян Ефрем Моллов, председател на Съюза на пчеларите в Смолян. Моллов обясни, че не се произвеждат само пчелни продукти в пчеларската ферма, но и се развъжда местната родопска пчела или така наречената българска медоносна пчела. Моллов бе категоричен, че тази пчела не е на изчезване, защото има създадена специална Национална развъдна станция по пчеларство, чрез която се прави така, че местната пчела да се запази, като генофонд. Пчелата се развъжда и се дава и на други пчелари в страна. „По този начин правим нужното тази пчела да не се загуби”, заяви Моллов. Българската медоносна пчела се разпространява в Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, дори и в Мексико е изпращана, заяви Моллов. По неговите думи, пчелата е много приспособима към условията и много бързо свиква, където и да отиде винаги успява да работи, но само в страната ни е запазена в чист вид. Председателят на Съюза на пчеларите в Смолян каза още, че българските пчели произвеждат висококачествен прополис и това е заради географско разположение на нашата държава. Растителността е едно от условията да се произведе такъв висококачествен продукт, заяви Моллов. Той каза още, че е направено изследване на прополиса на пчелите от различни райони в страната и се е оказало, че прополисът, произведен от родопската пчела, е с много добри качества по отношение на раковите заболявания.
Агенция Фокус

.

Пчелите „издухват” мравките

11 Септември, 2009

Пчелите използват крилата си за да “издухват” мравките, които се доближават прекалено до гнездата им

Учени от Южна Африка и Китай открили това уникално поведение и го заснели на филм за първи път, предаде Би Би Си. Когато мравките приближат, пчелите застават в кръг и започват да махат с крилата си, със силата, с която летят. Общата им сила е толкова голяма, че издухва мравката, като отделя краката й от земята.

Пчелите от вида Apis mellifera capensis (Африканска медоносна пчела) се срещат в южните части на Южна Африка. Гнездата им често биват нападани, повреждани и използвани за дом от насекоми вредители, като мравки-скитници (Pheidole magacephala), Малък кошерен бръмбар (Aethina tumida) и Голям восъчен молец (Galleria mellonella). Когато усетят мед, мравките бързо идват и тогава пчелите започват защитата. Учените искат да изследват това поведение. Те правят анализ на видео и аудио записи, които са направили, за да измерят честотата на трептене на крилата.

Когато влязат в контакт с мравките, пчелите се завъртат на 360 градуса, обратно и по часовниковата стрелка и „издухват” мравките. Въртейки се в кръг и трептейки с крила, пчелите увеличават повърхността на контакта и пречат на мравките да стигнат гнездото.

Учените откриват и, че пчелите размахват крилете си още по-бързо, отколкото по време на полет. Тоест те хабят ценна енергия за защита на гнездата си. Изследователи споменават за подобно поведение и преди, но никога не са успявали да го заснемат. Екипът смята и, че пчелите имат различни техники за защита, в зависимост от врага. С листните въшки и термитите се отнасят както с мравките, а по-големите ларви на Восъчния молец задържат с челюстите си и изхвърлят от гнездото.

Екипът се надява откритията да доведат до по-добро разбиране на еволюционна надпревара между пчелите и вредители, които ги нападат, както и да открие други видове пчели с подобно поведение.

Източник: ЕкоМедия

 

 

 

Тайната за изчезването на пчелите остава неразгадана

 
Събота, 10 Октомври 2009

Пчеларите по света се опитват да разгадаят тайната на изчезването на пчелите.

 

Във Франция се състоя 41-ти конгрес на пчеларите в света - Апимондия-2009. Форумът беше посетен от около 10 хиляди пчелари, ентомолози и други експерти, свързани с пчеларството. Акцентът тази година беше върху проблема с изчезването на пчелите, което започна в света преди няколко години.

Пчелите загиват от така наречения разпадане на колониите - Colony Collapse Disorder (CCD). Болест или нещо друго, но в кошера количеството на пчелите намалява драстично. Това се случва почти на всички континенти - Америка, Европа и Азия. Ако обикновено през летния период количеството на мъртвите пчели, не превишава 5%, то при този синдром загубите достигат 90% от популацията.

Както е посочено в статия, посветена на конгреса, в американското издание “Red Orbit”, неизвестния синдром подлага пчеларите на сериозно безпокойство.

Пчелите опрашват около 100 различни култури. 30% от всички храни, използвани от човека, се дължат на опрашването от пчели.

Някои се опитват да изчислят колко струва това в парично изражение. Получава се около 200 милиарда долара годишно. Не случайно в някои страни, кошерите се транспортират от място на място за постигане на ефективно опрашване на културите.

Цветният прашец се пренася също и от диви пчели, прилепи и други „природни опрашители”, но основната тежест пада върху домашните пчели. Тяхната загуба или намаляване на числеността, може да има сериозни последици за световното земеделие.

В някои райони на Китай, фермерите трябва да опрашват овощните градини на ръка.

Причината за изчезването на пчелите се опитват да намерят в много страни. Някои подозират кърлежът (Varroa), други - патогенната гъба наречана Nosema cerenae, който причинява на пчелите дизентерия, а трети - пестицидите, използвани за растителна защита на земеделските култури.

В Европа съществува и мнението, че вината може да бъде у азиатските стършели (Vespa velutina), появили се неотдавна. Азиатският стършел се крие край кошерите, нападна пчелите по време на полета и ги поглъща.

Някои експерти посочват такива фактори като лошото хранене на пчелите, поради факта, че в Европа, например, областите са твърде големи, без огради, без цветя, растящи покрай пътищата и др.

Консенсус сред специалистите няма, продължава изданието. Трудно е да се обясни защо смъртта на пчелите се случва едновременно в много страни. Може би случаят се обяснява с изменението на климата.

Един месец преди форума ентомолози от Университета в Илиноис съобщиха, че пчелите заразени със синдрома, имат много високо ниво на унищожаване на рибозомите. Това е жизнено важен механизъм за създаване на белтъчините в клетката.

Изглежда, че рибозомите са „заловени” от определен тип вирус (конкретно - Рicornia-like viruses), които захващат всички клетъчни механизми и ги задължават да произвеждат само необходимите за вируса компоненти. Същите тези вируси (Рicornia-like viruses), се пренасят от кърлежа Varroa, който е бил разпространен от злополука по време на комерсиални операции и транспортиране на пчелите.

При поражение на рибозомата, пчелите не могат да устояват на пестициди, гъбични инфекции, бактерии и недостиг на храна. От гледна точка на оцеляването, рибозомата играе централна роля.

На темата за неясното заболяване на полезните насекоми е посветена и нов половинчасов документален филм, който от  9 октомври е по екраните в Англия. Името на филма е „Изчезването на пчелите” (Vanishing of the Bees). Той е направен от ентусиасти - учени, които искат да разберат тайната на това явление.

Според "Ройтерс", филмът отбелязва, че голяма част от тази история не е ясна, но авторите намекват, че вината вероятно е на пестицидите, и то тези, с които се обработват семената, а не самите растения.

Сред другите фактори, авторите на филма е посочват транспорта на дълги разстояния на пчели да опрашват културите. Оказва се, че пчелите се използват повече за обработката на монокултури, а не за събиране на мед.

Монокултурното селско стопанство преобладава в Съединените щати. Културите цъфтят само веднъж годишно и не са в състояние в достатъчна степен да поддържат съществуването на живеещите в рамките на определен район насекоми. В САЩ, загубата на пчели, са били толкова мащабни, че в Америка са били внесени пчели от Австралия.

Истина е, че не всички експерти, снимани във филма са съгласни с основните изводи. Например, един от представителите на немската компания Bayer AG твърди, че ограниченията върху използването на пестициди "Гаучо" в южната част на Франция не даде ефект по отношение на проблемите с пчелите.

Както дава да се разбере този представител, в Австралия употребяват пестициди, но пчелите там са здрави, защото в Австралия няма кърлеж Varroa.

Така или не, но авторите на документалния филм призоват всички да променят отношението си към околната среда и селското стопанство като цяло. По-лошо от това няма да стане.

Дресирани пчели носят меда направо в буркана

Пчелар обучи пчелите да носят меда в буркани и шишета; 67-годишният македонец прави от творенията на насекомите печеливш бизнес

 

 

Звучи невероятно, но е истина – 67-годишният Мирко Трушчец от село Ореховац - Македония, е успял да тренира пчелите си да носят меда в буркани и шишета, от които след това прави сувенири съобщава Макфакс.

„На пчеларство ме научи моят дядо, чел съм и специализирана литература. Цял живот се занимавам с това, макар че съм инвалид по рождение", казва Трушчец.

Когато миналата година му дошла идеята да дресира пчелите сами да носят меда в шишета, които слага в кошера, останалите пчелари мислели, че той сам ги пълни с мед.

Мирко обяснява, че на пчелите им пречи студеното стъкло и те изграждали питата, без да допират стъклената повърхност, което й придавало художествена форма.

„Освен че бурканите с този мед са необичаен сувенир, в тях има и уникален мед. Този мед не е докоснат от човешка ръка“, казва още изобретателят.

 

От 23 ноември приемат заявления за помощи за пчеларство

Автор: investor.bg 16 ноември 2009

 

ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция започва от 23 ноември прием на заявления за 2010 г. по тригодишната Национална програма по пчеларство, съобщиха от фонда. Пчеларите могат да кандидатстват за общо 2,29 млн. лв. безвъзмездно финансиране.

За първи път от 2010 г. по програмата ще се субсидира закупуването на пчели-майки, за което са предвидени 200 хил. лв.
Заявления за подпомагане могат да се подават и по всички прилагани досега мерки на програмата.
Размерът на безвъзмездната финансова помощ по всички мерки на програмата е 80 на сто, като само за покупка на пчели майки тя е 50 на сто. Помощта се изплаща след извършване на инвестицията.

Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). Приемът на заявления за подпомагане за 2010 г. ще се извършва на два етапа - от 23 ноември до 15 януари 2010 г. и от 1 февруари 2010 г. до 31 март 2010 г.

Тъй като бюджетът на програмата е ограничен, при изчерпване на предвидените финансови средства, приемът може да бъде преустановен. След преразпределение на финансовите средства, приемът може отново да бъде отворен.

 

Испанските пчели са заплашени от изчезване

08.12.2008

Испанските пчелари, които заемат водещи позиции в Европа по производство на мед, бият тревога. През последните години в Испания заради нашествието на паразит от азиатски произход почти 40% от пчелните семейства са загинали.

За борба с него се използваше специален препарат „фумагилин", но през юли Испанската агенция за медикаменти и санитарни продукти забрани по-нататъшното му използване. Производителите на „фумагилин" твърдят, че той не е опасен за човека, тъй като се използва в периода на слаба активност на пчелите и много бързо се разтваря без да попада в меда. Използването на препарата през последните години позволи да се запази производството на мед в Испания, но сега пчелите са заплашени от изчезване. Не трябва да се забравя, че освен за производството на мед, пчелите играят важна роля за запазване на екосистемата - особено за опрашването на цветята. Испанските производители на мед очакват с тревога пролетта, когато опасният азиатски паразит отново ще атакува. автор:national geographic.

 

Алергията към пчели вече е преодолима,

а лечението е успешно в 85-90% от случаите. Става дума за специфичната имунотерапия, при която в организма се вкарват малки части от отровата. Доскоро тя се прилагаше срещу други алергени, но в Русия вече успешно спасява хората с проблем при ухапване от насекомо. Това разказва пред руското списание "Женское здорове" ст.н.с. Татяна Федоскова от московския институт по имунология.

Имунотерапията предотвратява тежките реакции при непоносимост към пчелната отрова и тази на осите. Същият метод се използва и срещу повишената чувствителност след ухапване от комар и други кръвосмучещи насекоми.

Методът се прилага на няколко етапа. Първият е инжекция на алергена, извлечен от отровата или тялото на насекомото. Обикновено се започва с минимална доза, която постепенно се увеличава. След това същите алергени, но вече в поддържащи дози се поставят веднъж на 2-3 месеца.

Курсът на лечение, е между 3 и 5 г., а понякога и повече. То обикновено се прави в специализиран алергологичен стационар. Най-добре е имунотерапията да започне през есента или началото на зимата, когато няма насекоми.

Лечението трябва да се прилага само при хора, които поне веднъж са имали обща реакция на организма след ужилване или ухапване от насекомо.

Както и всеки друг метод, този също има противопоказания. Не се прави при онкологично заболяване, психични разстройства, напреднала бронхиална астма. Не е препоръчителен и при тежки проблеми със сърцето и кръвоносната система. Обикновено не се прилага и при деца под 5 години.

При алергия към оси или пчели най-лошо е, ако ухапването е в областта на носоглътката. Тогава отокът може да предизвика задушаване.

Много често първият пристъп на алергия към насекоми е най-тежък. Но пък и никога не е късно да развиеш непоносимост, казва алерголожката. Затова е добре, ако имаме предразположение, да си направим изследване за алергии - тази към насекомите се открива при проверка на кръвен серум.

Много често алергията към ципокрили върви в комплект с друга - към домашния прах, различни храни, козина.

Доказано е също, че по-предразположени са хората, които имат роднини с алергии. Затова, ако родителите ви са имали пристъпи след ухапване от насекомо, е добре и вие да се проверите. Изследването е нужно и ако човек има алергия към меда или морските продукти. А също така и лекарствата и козметиката, съдържащи прополис, пчелно млечице или пчелна отрова. По-голям е рискът и при тези, развили заболявания в резултат на алергии - бронхиална астма или атопичен дерматит.

Всеки човек има някаква реакция след ухапването -зачервяване или парене, но това не значи алергия.

Нормално е умерено зачервяване и оток с диаметър 3-5 см, които след няколко часа трябва да започнат постепенно да намаляват.

Ако се появи голям оток или зачервяване над 10 см, пришки или петнист обрив - това трябва да привлече вниманието ви. Ако след ухапването има общо неразположение, шум в ушите, световъртеж, веднага търсете алерголог.

Хората, предразположени към непеносимост към насекоми, през лятото трябва да носят със себе си противошокова аптечка, съгласувана с лекар.

В случай на анафилактичен шок трябва бързо да се постави препоръчан от лекар хормонален препарат. Във всички останали случаи помагат антихистамините.

Обикновено докторите препоръчват средствата от по-ново поколение. Сред тях са медикаменти, ефективни както при възрастни, така и при деца. Антихистаминовите лекарства могат да се прилагат не само при проблем, но и като профилактика. По препоръка на лекар трябва да започнат да се приемат две седмици преди сезона на насекомите, а ако живеете в града, от момента, в който излизате сред природата. Модерните средства са достатъчно безопасни в масовия случай и няма риск от привикване, можете да ги приемате до края на сезона на насекомите, смята специалистката.

Когато алергичните излизат сред природата, е добре да носят мазила с кортикостероиди и антибиотици. Те могат да намалят възпалението и да предотвратят инфекцията. Помагат и подръчни средства.

На мястото на ухапването може да се сложи лед или бутилка студена вода. Ефект срещу отока имат и зелевите листа.

Пчелата пуска 50-100 мг отрова, а осата - 10-20.

Медоносното насекомо обаче жили единствено при самозащита, тъй като, губейки жилото си, умира. Формата му е като на харпун със зъбци и това пречи да се изтегли. В никакъв случай не опитвайте да го правите, стискайки с пръсти. Така се притиска торбичката с отрова и останалата вътре част се впръсква в раната. С подръчни средства жилото трябва да се маха с постепенни плъзгащи движения на нокътя или на пиличка за нокти. Ако пчелата ви е ухапала по ръката или крака, поставете нависоко пострадалата част - например на възглавничка.

Осите и стършелите са агесивни особено в началото на пролетта, след като се събудят, и през есента, когато имат по-малко храна. Тяхното жило няма зъбци и не остава в тялото, така че могат да жилят многократно.

Ако сте имали алергични реакции преди, е желателно възможно най-рано да вземете профилактични мерки с препарати на основата на калция.

Публикувана: Четвъртък, 30-ти Юли 2009, автор: 24 Часа

 

Избраха Цар на пчеларите

29.11.2009

Короната бе връчена на емблематична в фигура в бранша - 76-годишния Кирил Кирилов от Несебър

 
 
Дни след като земеделското министерство прие молбите за отпускане на безвъзмездни европейски помощи на пчеларите, във Велико Търново браншовици коронясаха свой цар.

Церемонията по короноването се състоя в Патриаршеската църква на хълма Царевец
За ритуала бяха дошли пчелари от цялата страна, всички станали поне веднъж пчелар на годината. С пълно единодушие короната бе връчена на емблематична в пчеларството фигура - 76-годишния Кирил Кирилов от Несебър.

Цар Кирил Първи е пенсионер. С пчеларство се занимава повече от 35 години. Притежава два пчелина с над 100 пчелни семейства. Казва, че в пчеларството тайни няма.

"Много трудолюбие, силни пчелни семейства и богата флора, за да имат пчелите откъде да събират мед. За мен, когато имаш тези три неща няма тайна. Тайната е именно в това", каза Кирил Кирилов.

Най-дискутирани извън церемонията бяха браншовите неволи, с които светецът покровител на пчеларите от години не може да се справи.

"В момента очакваме да повярваме на земеделския министър....Преди всичко освен нашето обединение като пчелари в единна организация искаме пчеларството да не се облага с данъци", каза  Тодор Найденов, председател на Областния пчеларски съвет. автор:бтв

 

Пчели мумифицират живи нападателите на кошерите си

Австралийските пчели от вида Trigona carbonaria не жилят, но се разправят с нападателите още по-жестоко. Това, което получават нашествениците срещу кошера им донякъде прилича на вечен живот, но всъщност е мъчително умъртвяване. Сериозен проблем за пчелите представляват набезите на вид паразитни бръмбари. Когато те нахлуян в кошера, обаче, обкновено свършват мумифицирани живи в смес с основен компонент растителна смола, съобщава статия в "Ню сайънтист".

"Бръмбарите биват обездвижени, дехидратират се и изсъхват, също като мумии" - обясни Марк Греко, ентомолог от Швейцарския център за изследване на пчелите в Берн. Точно той разкри бойната тактика на нежилещите пчели Trigona carbonaria срещу нападателите.За да изяснят подробностите от действията на пчелите, Греко и екипът му поставили дребни паразитни кошерни бръмбари от вида Aethina tumida близо до входа на кошера на държаните в лабораторни условия пчели. Тези бръмбари обичат да паразитират в пчелните кошери и да отглеждат поколение, като се хранят с меда и нектара. Бръмбарите предпочитат най-вече отслабени кошери, особено ако са останали без пчела-майка, и могат да доведат до западането и унищожението на кошера. Караулещите на входа работнички незабавно нападнали натрапниците, но дебелата броня на бръмбарите се оказала непреодолим проблем за челюстите им охраната била отблъсната. Изправени пред непреодолимия противник, работничките сменили тактиката и преминали към мумификация в смес от смола, кал и восък. От компютърно-томографски изображения на кошера, снемани на всеки пет минути, специалистите установиха, че мумификацията на цялата група е отнела на работничките 10 минути.Почти никога бръмбарите на прониквали много навътре от входа. Единствените случаи, в които нашествието имало успех, били при температури около 40 градуса, които стресират пчелите е пречат на смолата им да се втвърди.Защитното поведение на нежилещите пчели вероятно води произхода си от най-обикновеното поправяне на повредени сектори от кошера, за което се използва същата смес. "Техният инстинкт е да залепят нещо, което не е подсигурено" - казва Греко. Известни са и други видове пчели, които правят мумии от натрапниците. Един тропически вид подхожда още по-радикално, като включва в мумифициращия материал киселина, която разяжда здравата кутикула на нападателите.Автор ТВ Европа

 

Националната програма по пчеларство за 2010 г.

 

От 23 ноември ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция започва прием на заявления за 2010 г. по тригодишната Национална програма по пчеларство. Пчеларите  могат да кандидатстват за общо 2 290 000 лв. безвъзмездно финансиране.

За първи път от 2010 г. по програмата ще се субсидира закупуването на пчели- майки, за което е предвиден 200 000 лв. финансов ресурс. Заявления за подпомагане могат да се подават и по всички прилагани досега мерки на програмата –  за подновяване на пчелните кошери, за физико-химичен анализ на пчелния мед с цел подобряване на контрола върху качеството, както и за покупка на препарати в борбата срещу паразитната болест по пчелите (вароатозата).

За покупка на пчели- майки производителите на мед могат да кандидатстват по две схеми – за увеличаване на броя на пчелните семейства или за подмяна на пчелите- майки – до 50% от наличните в пчелина. Пчелните майки трябва да бъдат закупени от регистрирани пчелини по Наредба №47 на Министерството на земеделието и храните.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ по всички мерки на програмата е 80%, само за покупка на пчели майки тя е 50%. Помощта се изплаща след извършване на инвестицията. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). За да получат финансиране пчеларите трябва да са регистрирани като земеделски производители, както и да разполагат с регистрация на пчелините от Националната ветеринарно – медицинска служба (НВМС). При кандидатстване по програмата пчеларите вече ще трябва да представят и удостоверения за регистрация или пререгистрация на пчелините.

Заявленията за подпомагане за 2010 г. по програмата могат да се подават в Отделите по „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (бившите Областни разплащателни агенции) на 28-те Областни дирекции на ДФЗ по постоянно местожителство на физическите лица и по адрес на седалище на юридическите лица.

Приемът ще се извършва на два етапа, както следва:

? От 23 ноември 2009 г. до 15 януари 2010 г.

? От 1 февруари 2010 г. до 31 март 2010 г.

Тъй като бюджетът на програмата е ограничен, при изчерпване на предвидените финансови средства по отделните мерки в хода на подаване на  заявления, приемът може да бъде преустановен. След преразпределение на финансовите средства, приемът може отново да бъде отворен. Самите заявления ще се обработват по реда на постъпването им в Областните дирекции на ДФЗ, а договори за финансиране на пчеларите ще се сключват за одобрени инвестиции, за които има средства. Заявки за плащане по всички мерки на програмата могат да се подават в едномесечен срок след извършване на инвестицията, като по мярката за борба срещу болестта вароатоза разходите могат да се извършват след подаване на заявлението за подпомагане.

Предстои всички документи и инструкции, свързани с кандидатстването по програмата, да бъдат публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие”.

 

 

Земеделските производители ще плащат 4 пъти повече за осигуровки от догодина

06.дек.2009
В приетият на второ четене Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 г. се предвижда минималният осигурителен праг за земеделските производители от 65 лв да се увеличи на 240 лв. Ако досега един регистриран земеделски производител е плащал 237.6 лв на година като осигуровки от догодина ще трябва да внася по 849.6 лв. Увеличението е близо четворно и то ще засегне предимно хора със средни и ниски доходи. За пореден път се оказва, че не е изгодно да си производител в България, особено на земеделска продукция. Ако направим справка с Пчеларския бизнес симулатор ще видим, че новите осигуровки няма да са по силите на средните и дребните производители на пчелен мед. Най-вероятно те ще ограничат дейността си и няма да се регистрират като земеделски производители

 

ГМО обрича пчелите и хората на гибел, смятат специалисти от бранша

Ако се допусне ГМО, това ще бъде началото на края на българското пчеларство, каза председателят на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев на откриването на Международното изложение «Пчеларство - Плевен 2010». Пчеларството в Европа има и социален ефект, защото е допълнителен доход за хиляди хора.

Но трябва да оставим доходите и да сложим на първо място здравето на хората, здравето на пчелите и тогава бизнеса, подчерта Ганев. Кръстосаното опрашване и възпроизводството на растителните видове по света на 80% се дължи на медоносните пчели, пчелата си взема полена дори на 10 км разстояние.

Не можем да слагаме табелки на растенията и да забраняваме на пчелите да кацат върху тях, защото са ГМО, обясни председателят на браншовата организация. Според доц. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив, който е и председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство, чрез ГМО можем да унищожим единственото насекомо на Земята, което възпроизвежда средата, в която живее и то, и ние.

Той цитира физика Айнщайн, който твърди, че ако изчезнат пчелите от лицето на Земята, само след 4 години ще изчезне и живота от нея. Масово започнаха да се разпространяват култури на ГМО растения и твърде малко е времето, за да се проследят страничните ефекти, които се получават от това, каза доц. Петров.

Той поясни, че изследванията на въздействието на ГМО върху пчелите показват, че една част от тях отделят токсини и влияят пагубно върху самите пчели и нервната им система.

 

 

 

              У  Ч  Е  Б  Н  А      П  Р  О  Г  Р  А  М  А

 

Сдружение „Столичен браншови пчеларски съюз” провежда зимна
ЛЕКТОРИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО един път седмично в четвъртък от
18 часа в „Съюз на запасните офицери”, на бул. „Хр. Ботев” № 48 в
периода от 18.11.2010 г. до 31.03.2011 г.

                                 П   Р  О  Г  Р  А  М  А
на лекторията  -  теми:

  1. 18.11.2010 г. „Членството в Съюз на българските пчелари – без алтернатива.”                               

                                                    Лектор: инж. Михаил Михайлов

  1. 25.11.2010 г. „ Впечатления от изложението в Ташмайдан – Белград, както и филм от ТВ предаването” На животните с любов”, посветен на пчелите – част ІІ.

                                                                      Лектор: Илия Дешев

  1. 02.12.2010 г. „І световна конференция за биологичното пчелар-

ство”. Анализ и изводи.
Лектор: инж. Димо Димов

  1. 09.12.2010 г. „Целогодишно отглеждане на силни пчелни      

     семейства”.
Лектор: д-р.Ангел Грънчаров

  1. 16.12.2010 г. „Отглеждане на две семейства в един кошер-ДБ”

                                                                                 Лектор: Петър Бонев

  1. 23.12.2010 г. „Влияние на космическата енергия върху пчелите”.

                                                                  Лектор: Димитър Бонев

  1. 06.01.2011.г. „Генно модифицираните организми  и пчелите”

                                                               Лектор: инж. Илия Цонев 

  1. 13.01.2011 г. „Технологии за отглеждане на пчелни семейства               

     в ДБ и ЛР кошери”.
Лектор: проф. Николай Симеонов
9. 20.01.2011 г. „Влагообразуване. Вентилация на кошера”.
Лектор: инж. Илко Грозданов
10.27.01.2011 г. „Стимулиране на пчелното семейство за пролет-
но развитие”.
Лектор: Костадин Якофов
11.03.02.2011 г. „Зимно-пролетно развитие на пчелните семейст-
ва”.
Лектор: Георги Георгиев
12.10.02.2011 г.”Възможности за увеличаване на медоносната
растителност чрез залесяване”.
Лектор: проф. Георги Цанков
13.17.02.2011 г.”Вероятни причини за изчезването на пчелите”.
Лектор: ст.нс.д-р. Калинка Гургулова
14.24.02.2011 г.”Борбата с вароатозата – ефикасно и навреме”.
Лектор: ст.нс.д-р. Боян Първулов
15.03.03.2011 г.”Американският гнилец – профилактика”.
Лектор: проф. Кънчо Кънчев
16.10.03.2011 г. „Особености и различия на лекарствените препа-
рати, прилагани в страните от ЕС”.
Лектор: ст.нс.д-р.Иван Панчев
17.17.03.2011 г. Годишно отчетно- изборно събрание.
18.24.03.2011 г. „Изисквания към качествата на пчелните продук-
ти”.
Лектор: ст.нс.д-р. Цеко Иванов
19.31.03.2011 г.”Дискусионни теми в руския периодичен печат..  
Лектор: Александър Генов. 

                                                                                    
От УС.                                                                                                            

 

 

 


Забрана вместо свобода


Протестно писмо от СБП


През последните няколко години ставаме свидетели на усилена кампания за ликвидация на пчеларството като сектор от българското земеделие. На фона на всеобщата тревога от изчезването на пчелите в световен мащаб и приемането на директива на ЕС, с която се препоръчва предприемането на мерки да се защити сектор пчеларство, в Република България се прави всичко възможно пчеларството да бъде унищожено. През последната година станахме свидетели на множество промени в нормативната уредба, които поставят съществуването на отрасъла под въпрос.


Въвеждането на данък върху продукцията от пчеларството е мярка, която нито едно правителство през последните 110 години не си е позволило, дори и през войните.
Начинът, по който НВМС се отнася към задължителните профилактични прегледи на пчелните семейства, създава условия за разпространяването на тежки заболявания, които могат да оставят цели региони без пчели. Възмутени сме от създалата се практика, органите на НВМС да изискват пчеларите да заплащат нова регистрация на целия пчелин при промяна на бройката на пчелните семейства, което е в нарушение на действащата нормативна уредба.
Крайно сме неудовлетворени и от отговора от страна на МЗХ на поставените от СБП проблеми пред пчеларския бранш.


Най-тежък удар за нас пчеларите представлява дълго дискутираната НАРЕДБА ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДИРЕКТНИ ДОСТАВКИ НА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД. В последната редакция от 05.10.2010 г, са направени доста рестриктивни промени, а именно:
Чл. 9. Малки количества технологично непреработен пчелен мед са количества, които не надвишават 40 % от годишния добив на пчелина, но не повече от 1500 кг.
Чл. 10.(2) Разпечатването на пчелните пити, центрофугирането и прецеждането на пчелния мед се извършва при спазване на изискванията на Регламент (ЕО) № 852/2004.


За сведение в предишния проект на наредбата, съгласувана от работна група с представители на пчеларските среди, беше записано в чл. 22. „Малки количества  технологично непреработен мед и пчелни продукти, са не повече от 4000 кг. годишно”, а в чл. 23 бяха описани изискванията за практиките по добив и изискванията за първична преработка и съхранение на меда.


Интересен е фактът, че такава мярка е приложена единствено към пчеларството и на практика приравнява изискванията за помещенията и практиките за първична обработка на меда с тези, които важат за преработвателните предприятия. Нима пчелният мед е най-опасният за здравето на човека продукт? Ясно е, че такава мярка не е по силите на пчеларите, изискват се много допълнителни инвестиции и време, за да бъдат постигнати така записаните изисквания, а при наложените ограничения тези инвестиции стават безсмислени.


Погледнато реално тази наредба вместо да либерализира директните доставки на пчелни продукти, ги забранява.
Горепосочените изисквания противоречат и на самия Регламент (ЕО) № 852/2004, където Чл.2 параграф 2 гласи:


2. Настоящият регламент не се прилага за:
а) първично производство за лична употреба в домашни условия;
б) домашно приготвяне, обработване или съхранение на храни за лична консумация в домашни условия;
в) директната доставка от производителя на малки количества първични продукти до крайния потребител или до местни обекти за търговия на дребно, директно снабдяващи крайния потребител;


Пчеларите са поставени в неконкурентна среда. Обезпокоително е, че промените са направени в последния момент, в противоречие на постигнатия консенсус и без да бъдат обсъдени с нито една пчеларска организация. На практика се принуждават производителите на пчелни продукти, независимо от добивите си, да реализират продукцията си на едро на фирми, които и сега дължат милиони за предадена, но незаплатена продукция. Така с поднормативни актове се създава изкуствен монопол и се ощетяват производителите, което от своя страна е в нарушение на основния закон на страната, както и на множество нормативни актове и европейски директиви.


Реално с тази наредба се ограничава правото на пчеларя да продава непреработена продукция, а на потребителя - на достъп до такава. Добре е известно, че всяка преработка на пчелния мед и пчелните продукти унищожава до голяма степен полезните им качества. Освен това се ограничава възможността за реализация на продукцията на малките и средни пчелини, които са 95% от всички пчелини в страната . Тези пчелини са обречени да бъдат закрити поради практическата невъзможност да се реализира продукцията, добита в тях, а собствениците им ще бъдат принудени да търсят друг начин на препитание или да се наредят на опашката пред бюрата по труда.


С тази редакция на наредбата се утвърждава практиката да се приемат нормативни актове, които защитават интересите на определен кръг фирми и се налага ограничаване на правото на производителя да реализира доход от положения труд. Възникват съмнения за наличие на лобизъм и корупционни практики, което се надяваме да стане обект на вътрешна проверка. Освен това се вижда, че кадрите в министерството не познават добре спецификата на пчеларския сектор и пчелните продукти.


Ние, пчеларите от СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ, категорично заявяваме своето несъгласие с така направените промени в наредбата и категорично настояваме за промяна до постигнатите в предишната редакция консенсусни условия.
Настояваме за коренна промяна на отношението от страна на МЗХ към сектор пчеларство и бързо решаване на натрупаните проблеми.

 

 

 

Обидно


Мълчанието стана приоритет?


Трябва ли да продължаваме заблудите и неинформираността? О Искаме отговор на елементарни въпроси О Може би трябва външна помощ?
Димо Димов


Преди няколко години в България беше приет „Национален план за развитие на биологичното земеделие”. Чудесно начинание, напълно в синхрон с европейското законодателство и развитието на аграрните отношения в модерна Европа.
Нормално е да си зададем въпроса какво става с това начинание и какво беше постигнато досега. Разбира се в полосата на пчеларството – т.н. „биологично пчеларство”.


Чудесен замисъл – нулево изпълнение


Като се изключат няколко (точно две) национални прояви – наречени „Празник на биологичното земеделие”, нищо повече като че ли не се направи. От 2009 година и това го няма, защо - никой не ти казва. Изглежда, че приоритетът за развитие на биологичното земеделие отпада, поне засега... Този факт обаче има своето продължение и то е свързано с мярка 214 от „Програмата за развитие на селските райони – ос 2”. Там има приоритети и те са свързани със субсидирането на земеделски производители, включително и пчелари, разбира се при определени условия. По първите договори между Разплащателна агенция (ДФ „Земеделие”) и бенефициентите-пчелари, сключени през 2008 г. има клаузи за изпълнение на задължения за 5 години напред. При неизпълнение от страна на пчеларите (а и на всеки земеделски производител) има икономически санкции, пише го във всеки договор. Тогава къде са задълженията на контролиращата страна – Разплащателна агенция и принципала – Министерство на земеделието и храните?


Очевидно такива няма
или поне ние – българските пчелари не ги виждаме. Вече трета година липсва информация за това, че сме подали комплект документи в съответствие с изискваните срокове, а още по-малко за това дали ще има плащания (субсидии). Нищо, че времето тече, нищо, че в болшинството си пчеларите съвестно изпълняват задълженията си. От 2009 г. месец март никой не е получил елементарна информация дали документите му са в ред, какво да прави, накъде да се насочи! Защо поне не информират „заблудените овце” че нямат никакъв шанс. Според регламентите и правилниците за прилагането им подобно мълчание от страна на официалните власти е наказуемо – дано не съм прав.


По този начин се дезорганизира целият замисъл и се съсипва и малкото направено за популяризиране на българското производство на биологични пчелни продукти. Хората загубиха доверие, вяра и не виждат икономически смисъл в такава дейност. И всичко това на фона на активната дейност на пчеларските организации, а в частта за биопчеларство на дейността на „Сдружението за биологично пчеларство”, което направи немалко за утвърждаване на международния авторитет на българското пчеларство. В момента нашите биопчелари имат много по-висок престиж и авторитет в чужбина, отколкото у нас. Както сдружението, така и отделни пчелари са ценени като лектори, като участници в международни пчеларски мероприятия. Същевременно в сайта на МЗХ липсва актуална информация за тази дейност, в „Агростатистика” изобщо не събират подобни данни – е, при това положение кой луд ще започне да практикува както трябва биопчеларство. Тази дейност е съпроводена и с немалки финансови задължения, за които никакви изгледи няма да бъдат възмездени! А съгласно чл. 14 от Наредбата за директни плащания по мярка 214:


„Чл. 14. (1) Земеделски стопанин, който не подаде заявление за подпомагане по време на поетия петгодишен ангажимент се изключва от подпомагане по настоящата наредба и се задължава да възстанови получените до момента компенсаторни плащания за необлагодетелстваните райони или част от тях, в зависимост от годината, в която e прекратил участието си в мерките, както следва:
а) след първата година – 100 %;
б) след втората година – 75 %;
в) след третата година – 50 %;
г) след четвъртата година – 25 %.
(2) Средствата по ал. 1 се възстановяват заедно с натрупаните върху тях законни лихви от датата на уведомяването на земеделския стопанин за възникване на задължението му да възстанови сумата до датата”.


Дотук смятам, че и за най-непредубедения става ясно на какви унижения и пълно пренебрежение са подложени изпълнителите, дръзнали да правят биопчеларство. При това тези действия не са предизвикани с нищо и не отговарят на практиката в Евросъюза. Интересно какво биха казали за това тригодишно мълчание еврокомисарите в този ресор? Може би е време пчеларски организации да сезират тях. Това е допустимо и възможно, след като нашите административни структури не си дават труда да обясняват за какво иде реч?
Да продължавам ли?


Или по български да си затраем, докато някой в нечий кабинет махне с ръка и каже – „А бе вижте ги тия, че ми омръзнаха...”
А дотогава в нашите магазини трайно ще се настанят биопродукти от целия свят, ще кусаме китайски мед с надпис „БИО”, ще растем здрави и бодри с пчелно млечице и цветен прашец от съседните балкански страни и ще се радваме може би на поредните бодри проверки за качеството на небългарските хранителни стоки.
Уважаеми господа от МЗХ, докато разберете за какво става въпрос, българските производители на биологични пчелни продукти изчезват трайно и твърде закономерно! Този процес е трудно обратим, защото има финансови механизми.
... А може би това е целта...?

 

 

Надеждата умира последна


Среща – разговор в Шумен с представители на ДФ „Земеделие”

 

Развитието на селското стопанство и възможностите за кандидатстване за финансиране по „Програмата за развитие на селските райони”, бе темата на среща-дискусия открита от заместник областния управител Ралица Тодорова. Земеделскитепроизводители и животновъдите от Шуменска област проявиха интерес към срещата, свързана с актуалните проблеми в селското стопанство. В срещата участваха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, неговият заместникДрагомир Господинов, експерти от фонда и от Министерството на земеделието и храните.

 

Пред аудиторията те представиха състоянието на животновъдството и приоритетите за неговото развитие, Програмата за развитие на селските райони с мерките и възможностите за участие на земеделските производители. Акцент в разговорите беше създаването и функционирането на Гаранционен фонд, като стъпка към стабилизиране на млечното животновъдство, възможности и механизми за подпомагане на финансирането на земеделските производители през 2011 г.чрез предоставяне на кредити и субсидии от националния бюджет.
Даниела Челебиева, председател на общинската пчеларска организация на СБП - Шумен, запита кога ще бъдат разгледани проектите за 2009 и 2010 г. по мярка 214 на ПРСР – АЕП за пчелари.


Директорът на ДФ „Земеделие” Светослав Симеонов отговори, че до края на март ще бъдат разгледани заявленията за плащания за 2009 г., а до края на април – тези за 2010 г. Не се разбра, дали това е и срокът за превеждане на парите по сметките на бенефициентите, чиито проекти получат одобрение. Пчеларите, неполучили одобрение на своите проекти, са поканени на среща с него след 30 април в София.


Обсъдено беше развитието на нашия сектор, а именно, че пчеларството в България е в най-голям упадък от 130 години досега, както и че ако не се вземат спешни мерки за опазване на пчелите и насърчаване отглеждането на пчелни семейства, то унищожаването на отрасъла ще има гибелни последствия не само за земеделието и биоразнообразието, но и за природата и обществото като цяло. Становището на СБП е, че законът за пчеларството не се спазва, както и че се нуждае от актуализация.


Правилната насока на пчеларските действия трябва да бъде към законодателни инициативи за промяна в нормативната уредба, защото служителите на фонда и министерството просто изпълняват заложеното в законите.
(ПиК)

 

                                                  

 

Пчеларски филми

Видеофилмите са едно съвременно средство за разпространение на знания за пчеларството. Информацията, която те носят, не е толкова детайлна и подробна като в специализираната литература, но пък има предимството да е изключително нагледна. Развитието на интернет-технологиите дава възможност за бърз и своевременен обмен на видеоинформация между пчеларите от целия свят. За това способства и прогресът в производството на видеотехника. Вече има достатъчно качествени видеокамери, които са по джоба на всеки пчелар.
Пчеларско дружество “Майка”-Троян е в крак с тези тенденции. Заедно с местната кабелна телевизия “Оптиспринт-Троян” дружеството засне няколко интересни филма. Взаимодействието между двете институции се дължи до голяма степен на факта, че част от служителите на кабелната телевизия са любители-пчелари и членуват в пчеларското дружество.


Първият от тези филми - “На гости на Жечо Мурзов”, отразява посещение на група троянски пчелари на пчелина на един от най-големите производители на цветен прашец в България. Заснет като монолог, филмът разкрива възгледите на Жечо Мурзов като пчелар, научен работник, изследовател и еколог по наболели проблеми на пчеларството. Филмът съдържа много полезни сведения за цветния прашец, неговите лечебни и профилактични свойства, както и препоръки за правилното му събиране и съхранение.


На вторият филм е заснета лекция, изнесена от Симеон Тодоров, пчелар №1 на България за 2009 г., пред членовете на дружеството по време на последната лектория. Въпреки че лекцията е посветена на пролетното развитие на пчелните семейства и подготовката им за първата главна паша, от филма ще получите и много друга полезна информация – за системите кошери, за устройството на съвременния кошер, за мюлеровата хранилка, за събирането, обработката и съхраняването на цветен прашец, за оптимизирането на доходите от пчеларство чрез производство на разнообразни продукти – прашец, отводки, восък, мед и т.н.
На третият филм е заснета лекция, изнесена от известния сръбски пчелар академик Костадин Тричкович в Троян. Лекцията е изцяло посветена на екологичното пчеларство – стимулиране на пролетното развитие на пчелите, борба с вароатозата и восъчния молец с билкови препарати и т.н.


В следващият филм Петя Иванова, пчелар №1 на България за 2010 г., споделя своя опит. Тя пчеларства в един изключително благоприятен за тази дейност район – в непосредствена близост до Дунава. Интересна е съпоставката на резултатите, постигнати с двете основни системи кошери – Дадан-Блат и Лангстрот-Рут, както и опитът и в подвижното пчеларство, събирането на цветен прашец, усвояването на пашата от рапица.
Всички филми са достъпни абсолютно безплатно както за гледане, така и за сваляне на сайта на кабелна телевизия “Оптиспринт-Троян” - www.optitroyan.net.

Васил Радойчевски, Троян

 

 

 

 

ЗА ВИНОТО, ГРОЗДОВАТА РАКИЯ И ПЧЕЛНИЯ МЕД

 

През февруари у нас се случиха интересни събития, които попаднаха в различна степен на вниманието на обществото.     
Оставяйки настрана всички болни проблеми на българското земеделие, министъра на земеделието и храните М. Найденов привлече внимането на всички медии с “топ” новината – одобрението на правителството да се предприемат необходимите действия пред институциите на Европейския съюз да наложим гроздовата ракия като запазена българска марка.
“Борбата за признаването на гроздовата за чисто българска напитка трябва да се обяви в национална кауза...”
“Мисля, че по този начин ще се стимулира тази част от аграрния сектор.... и да си пожелаем да се пие повече ракия от винен дестилат....”
Това бяха част от патетичните изявления на министъра по повод “великата национална кауза”.


Заедно с оповестяването на много важния правителствен документ, той не пропусна да отдели подобаващо се време и внимание и на изложението “Винария 2011” в Пловдив и държавническа загриженост за българските винопроизводители.
Такъв правителстен отклик, положително отношение и бързи реакции към проблемите на производителите на гроздова ракия и вина у нас би трябвало да се приеме като нормален акт от държавни ръкодители. Но в същото време ми става болно, че на други  производители, които се трудят в република България се обръща гръб, като че ли те не се трудят в този страна. Отношението на министерството на земеделието и специално всички земеделски министри в последните 20 години към пчеларите  е отношение към някакви маловажни хора в задния двор.


И тази година националното пчеларско изложение (с все по-нарастващо чуждестранно участие) в Плевен не беше удостоено с вниманието на министъра на земеделието. Казвам “и тази година”, защото нито едно(!!!???) от деветте досега проведeни пчеларски изложения (де факто най-големите форуми на българските пчелари) не е посетено от министър на земеделието. Очевидно пчеларството си остава като някакъв маловажен отръсъл в периферията на българското земеделие. И същото време като тест за липса на перспективно виждане при движението на световните процеси в земеделското производство и износ. Примерно, най-квалитетните български вина се продават на руския и други световни пазари по 70 евроцента, докато родния мед надхвърля 2 евро за килограм. Има голямо залежаване на непродадени български вина, докато за родния мед винаги има търсене.

 

Стига да има кой да произвежда повече и повече.
Иска ми се да напомня на земеделския министър, че пчеларството в САЩ и много страни в Западна Европа драматично намалява. Следователно, се отварят големи ниши за износ на български мед. (За разлика от все повече стесняващите се ниши за износ на родни вина.)  Далеч по-перспективно би било, ако стимулирането на развитието на родното пчеларство се обяви като национална кауза с приоритет пред гроздовата ракия. И болният български народ не да пие повече ракия от винен дестилат, а да употребява повече пчелен мед.


Страната ни има неизползван потенциал пчеларството да стане поминък за още хиляди български семейства. Примерно, в много райони на Средна гора, Северните и Източните Родопи, в много долини и планински възвишения на Югозападна България и другаде. Но за това е нужна креативна и правилно насочена държавна политика.


И накрая, по отношение на пълнота задгърбване и незачитане на всички пчеларски събития у нас – международни конференции, национални изложения и базари и пр. от страна на министъра на земеделието и храните:
Г-н Министър, и българските пчелари са част от българските земеделски производители, и българските пчелари са добри и достойни хора за уважение!

Петър Тонев

 

 

 

 

 

Коментари

Design by JOKO