ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО


Сайтът PCHELITE.FREE.BG е създаден с цел да събере в себе си най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.Да бъде полезен както на начинаещите така и на професионалистите пчелари.Вече можете да публикувате Вашето мнение или въпрос във форума.
В раздел обяви безплатно публикуваме Вашите обяви!

Пожелаваме Ви приятни минути в света на пчеларството!

 

КАТЕГОРИЯ - ЛЕКАРСТВА

.

Международно название на активната субстанция: Flumetrin
Състав: Всяка лента съдържа 3.6 mg Flumetrinum. Всяка опакавка съдържа 10 ленти.
Действие: Включеният в състава на Варостоп - ленти синтетичеп пиретроид (флуметрин) е с надеждно контактно инсектицидно и акарицидно действие срещу причинителя на вароатозата - акара Varroa Jacobsoni. Притежава висока акарицидна активност - до 100%. Парализира нервната система на акарите и намалява силно популацията им. Флуметринът проявява строго селективно действие към акара Varroa Jacobsoni и не оказва вредно влияние върху пчелното семейство. Няма данни за изградена устойчивост на акара спрямо флуметрин.
Животни за които е предназначен: Пчелни семейства.
Показания: За диагностика, профилактика и лечение на вароатозата при пчелите.Начин на прилагане: Лентите се разхерметизират непосредствено преди употреба. Лентите се поставят между питите, като през две междурамия се окачва по една лента. Третиране на пчелните семейства с Варостоп се извършва: рано пролет - когато пчелното семейство няма големи площи от пчелно пило, през лятото - в края на юли и началото на август, когато майките са силно ограничени да снасят, площите с пило са малки, а останалите площи са пълни с мед и повечето от женските акари са върху пчелите. Третирането се извършва непосредствено след центрофугирането на меда от главната пчелна паша, през есента - през септември, когато площите с пчелно пило прогресивно намаляват.
Дозиране: Дозата зависи от силата на пчелното семейство.
За отводки и слаби пчелни семейства: 1-2 ленти.
За нормално развити и силни пчелни семейства: 2 - 4 ленти. Лентите престояват 35 дни в пчелните семейства, но не повече от 6 седмици.
Странични реакции: Не са наблюдавани.
Противопоказания: Да не се прилага по време на медосбора.
Карентен срок: Няма.
Начин на съхранение: В сухи и проветриви помещения при температура от 5о С до 25о С, без пряка слънчева светлина и топлинни източници и на недостъпни са деца места.
Опаковка: Кутия по десет ленти херметично затворени в метализирано фолио.
Срок на годност: Две години от датата на производнство.
Специални предпазни мерки при унищожение: Не се изискват. Употребените опаковки от препарата се поставят на определените за целта места.

 

 

Състав: Iodum 4,0 g, acidum formicium 5,0 g, glucerinum, kalii iodidum et tinktura Mentae ad 100 ml. Действие: Нозестат е средство за борба срeщу нозематозата по пчелите. Ефектът му се дължи на антисептичното действие на съдържащите се в него йод, калиев йодид и мравчена киселина. Препаратът съдържа вещества, които ги стабилизират и ароматизират за по добро приемане от пчелите. Нозестат се разтваря добре в захарен сироп.
Животни за които е предназначен: Пчели в пчелни семейства.
Показания: За лечение и профилактика при нозематоза по пчелните семейства. Препаратът Нозестат се прилага срещу нозематоза по възрастните пчели като профилактично и лечебно средство през пролетта и есента. Препаратът се прилага лечебно против причинителя (ноземните паразите и спорите им) в болните пчели, като убива причинитеилят в пчелите и намалява заразеността им. Мерките за борба със заболяването включват и провеждане на дезинфекция, хигиенизиране, стесняване и затопляне на пчелните семейства.
Начин на отпускане: По лекарско предписание.
Специфични предпазни мерки при приложението на препарата: При работа с препарата Нозестат се препоръчва използването на полиетиленови или латексови ръкавици и предпазна работна престилка за избягване на оцветяване и дразнене на кожата и оцветяване на облеклото.
Странични реакции: Не са установени.
Начин на прилагане и дозиране: Вътрешно с подхранващ захарен сироп (1:1) или меднозахарно тесто. Съдържанието на флакон № 1 (80 сm/3) и № 2 (20сm/3) се разклаща и се смесва, като съдържанието на флакон № 2 се добавя към флакон № 1. Към един литър захарен сироп или един килограм меднозахарно тесто, се добавят 5сm/3 от горната смес. Третирането с приготвения лечебен сироп се провежда три пъти през три дни с по 500 - 800 сm/3, като след една седмица се повтаря по същата схема. Третирането с лечебното меднозахарно тесто се извършва с 200 - 300 g като след приемането му третирането може да се повтори. Прилагането на препарата Нозестат разтвор се извършва не по - късно от 7 (седем) дни от началото на медосбора. За избягване на предозирането на препарата Нозестат използвайте мерителната спринцовка в опаковката.
Противопоказания: Препаратът Нозестат да не се смесва с други профилактични и лечебни средства при прилагането със захарен сироп за подхранване, тъй като активните вещества в препарата са реактивоспособни. Препаратът не се използва по време на медосбора.
Карентен срок: Няма.
Опаковка: Флакони № 1 /80 ml/ и № 2 /20 ml/.
Начин на съхранение: Препаратът се съхранява в оригинални опаковки, в закрити складови помещения.

 

 

 

Състав: Didecyl dimetyl ammonium bromide 5% cum aqua destillata ad 100 ml.
Действие: Фунгисан съдържа четвъртично амониево съединение с много добре изразен фунгициден, антисептичен и миещ ефект. Препаратът действа подтискащо на разтежа на гъбичката А.apis, която е причинител на аскосферозата /варовито пило / при пчелното семейство. Притежава висока ефикасност, добра поносимост и не е токсичен за пчелите.
Животни за които е предназначен: Пчелни семейства.
Показания: За лечение и профилактика при аскосфероза /варовито пило/ и аспергилоза /каменно пило/ по пчелните семейства.
Начин на отпускане: По лекарско предписание.
Начин на прилагане и дозировка:
1.Лечение със захарен сироп: Към 1 литър захарен сироп се прибавят 2 ml Фунгисан и се разбърква добре за лечебно третиране или профилактично/предпазно третиране на здрави пчелни семейства.
а/ Прилагане с подхранващ захарен сироп / през периода на подхранване /. В една стандартна хранилка от 700 ml се постав 500 ml разтвор - 3 до 4 пъти през 6 - 7 дни.
б/ Чрез напръскване на пчелите в междурамията / през период на медосбор /: Напръсква се по 10 ml на междурамия 2 до 3 пъти през 6 - 7 дни.
в/ Чрез запълване на килийките на питите около пилото едностранно: С 10 до 20 ml на пита - 2 до 3 пъти, през 6 - 7 дни.
2. Обработка на кошера с воден разтвор на препарата. Към 2 литра преварена вода се прибавя 20 ml Фунгисан.
а/ За обработка на кошера при заселване на рояк или пчелно семейство: Опръскват се добре стените и дъното на кошера с 150 до 200 ml от разтвора.
б/ За обработка на питите и рамките от магазина преди прибирането им в склада и за обработка на питите и рамките от плодника при разширяване на гнездото:Опръскват се питите и рамките с 10 до 20 ml от разтвора.
Специални указания при употреба: За улеснение на пчелите при приемане на лечебния захарен сироп поставяйте по няколко сухи дървени лентички/ клечки, тресчици/ в малкото отделение на хранилката. Някои от пчелите посетили хранилката проявяват чувствителност към активното вещество на Фунгисан и понякога само в хранилката при изземване на лечебния захарен сироп може да се загубят около 10 - 20 пчели. Това не оказва влияние в момента на третиране и след това върху цялостния живот и дейност на пчелното семейство. Тази реакция на пчелите не се отразява върху добрия лечебен ефект на фунгисан срещу аскоферозата по пчелите.
Странични реакции: Не се установяват.
Противопоказания: Няма.
Начин на съхранение: Препаратът се съхранява в оригинални опаковки, в закрити складови помещения, при стайна температура.
Срок на годност: Една година.
Опаковка: Банки от 50 ml. и 100 ml.

 

 

Състав:Natrii chloridum 0,450 g, cobalti chloridum 0.0366 g. dinatrii phosphas 0.010 g и excipiens ad 5, 0 g.
Действие: Стартовит, чрез съдържащите се в него натриеви и хлорни йони, кобалт и фосфор стимулира яйцеснасянето на пчелната майка и работоспособността на пчелите. Така се ускорява оптималното развитие на пчелните семейства през пролетта, а добивите от пчелни продукти се увеличават. Прилагането му при силно развити през пролетта пчелни семейства може да доведе при някои от тях до изпадане в "роево" състояние.
Показания:

 • през пролетта: При слаби и средни по сила пчелни семейства за оптимизиране и ускоряване развитието им до първата пчелн
 • през първата половина на лятото: При силно развити пчелни семейства за създаване на отводки / нови пчелни семейства
 • през втората половина на лятото: За поддържане яицеснасянето на майката и силата на пчелните семейства

Начин на прилагане и дозиране: Всяка опаковка съдържа 5 пликчета по 5 g Едно пакетче от 5 g серазтваря в 10 l захарен сироп /1:1/. На пчелно семейство се прилага по 500 ml сироп 3 до 5 пъти през 3-5 дни.
Начин на съхранение: Да се съхранява на сухо и хладно място.
Начин на отпускане: Без лекарско предписание.
Карентен срок: Няма

 

 

Пробуда съдържа сухо мляко, витамин С и необходим за пчелите минерални вещества под формата на сулфати, хлориди и фосфати за подхранване на пчелите. Съдържанието на белтъчини, витамини и минерални вещества определят пробудата,като необходим концентрат за подготовка на пробуда за първо пролетно подхранване.
Начин на прилагане:
1.Една опаковка от 50 гр се прибавят към 2,5 кг смес от кристализирал пчелен мед и пудра захар за приготвяне на пробуда, която се прибавя в хранилката или над рамките в количество 200 - 300 гр.
2.Една опаковка от 50 гр се разтваря в 2,5 кг захарен сироп (1:1). Поставя се в хранилката по 300 - 500 мл.
Срок на годност:1 година
Опаковка: Херметически затворен метализиран плик от 50 г

 

 

АПИТОНУС 500 гр

Въглехидратна храна за пчели (Пробуда), която през зимата и зимно-пролетния сезон допълва качеството и количеството на хранителните запаси в пчелните семейства

"АПИТОНУС" представлява кърмово тесто, съставено от захари и градивни вещества - аминокиселина (метионин) и витамин Е. "АПИТОНУС" е предназначена за подхранване на пчелните семейства през зимата и пролетта.
Чрез прилагането на "АПИТОНУС" ще започне добро и своевременно развитие на пчелите в началото на активният пчеларски сезон. "АПИТОНУС", приготвен като кърмова маса се усвоява от организма на пчелата. В състава му е включен белтъчен компонент който се усвоява директно от пчелите. В "АПИТОНУС" е включен витамин Е, стимулатор за развитието на пчелното семейство и най - важният витамин за плодовитостта на пчелната майка. "АПИТОНУС" е полутвърда храна за пчели, която се дава за подхранване на гладни пчелни семейства през зимата или рано през пролетта. Питките от 0,5 kg се поставят на мястото на хранилката или върху рамките. Ако пчелите са изконсумирали кърмовата маса, се поставя нова питка няколко пъти през ранната пролет.
Известно е биологичното действие на белтъчната храна като заместител при недостиг на прашец в пчелното семейство и значението и за пролетното му развитие. Предоставянето на въглехидратно - белтъчна храна на пчелите спомага за изхранването на личинките и получаване на пълноценни млади пчели.
Установено е, че семействата които са получили като кърмовата маса "АПИТОНУС" имат повече пило и пчели, майката снася по усилено и по време на главната паша, те са по - силни и дееспособни. Действието на токоферолът (витамин Е) се изразява, чрез увеличаване на плодовитостта на пчелната майка, залагането на повече и по - качествено пило и повишена жизненост на пчелите.
Карентен срок: Няма.
Опаковка: Флакони № 1 /80 ml/ и № 2 /20 ml/.
Начин на съхранение: Препаратът се съхранява в оригинални опаковки, в закрити складови помещения.

 

Информацията е от Примавет - София ООД

 

Евротом – пчеларски дом


Продукти за всеки пчелар


Популярност, добри цени и високо качество – това са характеристиките на фирмата

Характерното лого и примамливият зелен цвят на щанда на Евротом винаги привличат българските пчелари. Причината не е само във външния вид, а и в същностните характеристики на предлагания инвентар и препарати за пчели. Отдавна „Евротом” си е извоювал почит и уважение в нашетските пчеларски среди. Освен това надали има друга фирма, която може да му съперничи по броя на наградите в ежегодната томбола на в. „Пчела и кошер” Това е всяка година.


Кои са най-търсените продукти?


На първо място всеки би поставил два от тях – това е ВМП против вароатозата – „Варотом” и храната за пчели в двете й разновидности (обикновена и с цветен прашец). Наред с другите търсени артикули, посочените два се купуват непрекъснато, през целия сезон, при това с абсолютното признание на пчеларите. Немалко от по-крупните производители на пчелен мед използват и директното закупуване на по-големи количества от храната. Така се пести време и пари.


Кое е новото в листата на фирмата?


Стресач (Стръсквач) за пчели
Стресачът е приспособление за бързо, лесно и безопасно отстраняване на пчелите от питите. Работи с акумулатор, който раздвижва две спирални четки с меки косми. Те се въртят равномерно и отстраняват бързо пчелите от питите, без при това да ги нараняват. Самите пчели се стръскват в мек платнен чувал, с чиято помощ могат да се пренасят. Това е много удобно приспособление за пчелари с повече кошери, а и за тези, които се стремят да избягват ужилвания. Уредат е прос и с него лесно се работи. Такъв уред се предлага в томболата на в. „Пчела и кошер”, за да могат пчеларите да се запознаят с принципа на неговата дейност. На снимката е показан външният вид на стресача, но всеки грамотен пчелар може да си представи начина по който се използва. На изложението в Плевен ще маже да се прави демонстрация на този прибор, без разбира се да има пчелите.


Апимам Б
Предимства и полезен ефект:
Заместване на майката


Примамката се използва по следния начин – намотава се лентата около примамката и се спуска да виси около 5 см по-надолу от горната летва на рамката, а лентата се привързва за горната част на рамката. Феромонът на Апимам Б се пренася чрез контакт между пчелите.Работничките натрупват феромона на майката от Апимам Б, допирайки го с устния си апарат и крачката си по същия начин, както работят с майката. Колкото повече контакти има с примамката, толкова повече феромон ще се отдели.
В средно развито семейство е преценено, че продължителността на действие на примамката би бил 3 седмици.


Хващане на роеве

 1. Най-напред приготвяме място, на около 3 м височина слагаме тръвна или друго приспособление и във вътрешната й страна поставяме примамката. Миризмата на феромона привлича пчелите разузнавачки, които информират майката къде има добро място за настаняване при роенето. Когато се засели рой в тръвната, след това се прехвърля в приготвен кошер, в който ще живее впоследствие. Приспособлението след това се освобождава и приготвя за следващия рой.
 2. Ако не разполагате с тръвна, примамката сложете във вече приготвен кошер, леко отдалечен от пчелина, по възможност на височина 2-3 м.! Когато се засели рой, преместете кошера на постоянното му място, а примамката освободете за следващия рой.

Начин на употреба и съхранение
Избягвайте замърсяване на примамката. Не работете с мръсни инструменти. Съхранява се в добре опакован пакет и може да се използва до 18 месеца от отварянето.
Махнете примамката от кошера след като вече не е необходима. Да се пази от деца.
Апимам Б не е опасен за пчели и други насекоми и растения.


Технически характеристики
Апимам Б е изработен от мек пластичен материал, в който се съдаржа точно количество мандибуларен феромон на майката (МФМ). МФМ е прецизна смес от пет типа феромони, които представляват биохимичен дубликат на феромона на пчелната майка. Успех се гарантира при следните случаи:

 1. повишава броя на снесените яйца. Поставянето на примамката рано напролет в кошера, може да допринесе за значително засилване на семейството;
 2. в семейство без майка успокоява пчелите и гарантира целостта на семейството;
 3. привлича избягали роеве
 4. намалява нападенията на оси и крадци;
 5. повишава приноса на цветен прашец.

(ПиК)

 

 

 

Уважаеми читатели на САЙТ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ


Уважаеми пчелари,
Уведомяваме ви, че на българския пазар се е появила БЪЛГАРСКА ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ, чиято опаковка много прилича на СРЪБСКАТА ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ „АПИТОМ”. Фирма „Евротом” ООД София, която от повече от 6 години внася на българския пазар сръбската храна „АПИТОМ”, информира своите клиенти, че сръбската храна „АПИТОМ” се произвежда САМО в република Сърбия, откъдето се внася в България по всички законови изисквания.
Появилата се храна „АПИТИТ” е българска, неясно защо на опаковката й са използвани същите цветове и знаци, като на сръбската, не е ясно защо има надписи на сръбски!
„Евротом” ООД София, като официален вносител на сръбската храна „АПИТОМ” отговаря за качеството й и го гарантира на клиентите си. Длъжни сме да направим настоящите уточнения , за да не се заблудят верните ни клиенти, които гледайки опаковката, да си помислят, че храната е същата. Предоставяме снимки и посочваме разликите. Оставяме на вас – преданите ни клиенти да си направите изводи.
Изказваме най-сърдечна благодарност на нашите коректни партньори и приятели Мария и Ангел Макреви от ЕТ „ Макрев” гр. Пловдив , които своевременно ни информираха за възникналата ситуация.
За „Евротом”:
Управител: Томо Павлич
Мениджър: Миленко Радосавович
Управител склад: д-р Виктория Монева

 

Да наблегнем на разликите!

На лицето на пакета с храна:

 1. Наименованието на сръбската храна е APITOM
 2. На овалния печат вляво на сръбската храна пише Сърбия
 3. Под надписа на сръбски proizvodi пише EVROTOM със запазения знак.
 4. Вдясно на пакета на сръбската храна има баркод, който още веднъж доказва произхода на храната за пчели.

На гърба на пакета с храна:
5. На сръбската храна има указания за ползване на храната, както и дата на производство.

 

Примавет поздравява,
производителите на божествения еликсир
МЕДА,


с деня на пчеларския покровител,
     Свети Харалампи,
закрилящ свещената пчеларска професия!
Празник за тези които обичат пчелите
и с удоволствие работят с тях!

За хармонията между пчелите, цветята и
Човека ПЧЕЛАР. Амин.

За получения здравословен пчелен мед!
За бъдещето на великата пчеларска идея!

С любов и признателност,
от работещите за пчеларите
в „Примавет – София”

 

 

 


„Апилайф вар”


нов инструмент в борбата с вароатозата
В последните години за българските пчелари пролемите не са толкова в наличността на различни ветеринарномедицински препарати за борба с вароатозата. По-скоро се касае за правилен избор и дозировка на ВМП. Особено значение в пчелините, където се практикува биологично пчеларство е прилагането на подходящи екологични ВМП като например „Екостоп”. В същото време в европейската практика се използват подобни препарати в биопчелините. Такъв е „Апилайф вар”, произвеждан в Италия. За характеристиките и въздействието му върху акара се предвижда лекция по време на изложението „Пчеларство – Плевен 2011” от д-р Джанфранко Кадеду – „Химическо и био третиране на кошерите срещу вароата. Apilife var - ефикасния биологичен метод срещу вароата - характеристика и начин на използване”.
Това ще бъде нова алтернатива в многообразните форми за съпротива срещу най-мащабния вредител в пчеларството.
(ПиК)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Design by JOKO