ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО
САЙТ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ е създаден с цел да събере в себе си най-нужната и   полезна информация за пчелите и техните стопани.Да бъде полезен както на   начинаещите така и на професионалистите пчелари.Вече можете да публикувате   Вашето мнение или въпрос във форума.
			  В раздел обяви безплатно публикуваме   Вашите обяви!
Пожелаваме Ви приятни минути в света на пчеларството!
КЛИПЧЕТА С ПЧЕЛИ
- Nature Silence Of The Bees Inside The Hive
 - Хващане На Рояци
 - Кошер Капан За Рояци
 - Енциклопедия На Животните - Пчели
 - Шокиращата истина - химикали от небето
 - Голям рои
 - Отглеждане На Пчели - Тънкости
 - Отглеждане На Пчели - Тънкости {2 - Част}
 - Японски Пчели играят стратегически игри!
 - Майка В Пчелен Кошер Снася Яйце
 - Странни пчели...
 - Енциклопедия На Животните - Пчели
 - Пчели - акар
 - Пчели Повдигат Лаптоп!
 
ИНФОРМАЦИЯ
Методи за определяне на  контролираните показатели и тяхната оценка 
              1. Плодовитост на пчелната майка:
              1.1. Плодовитостта на пчелната майка се  определя по средноденонощната й носливост.
Носливостта на майката  се определя по броя на снесените яйца в денонощие чрез измерване на площта на  запечатаното пило през 12 дни, в периода до първата главна паша за дадения  регион. Като се измери площта на запечатаното пило, може да се определи броят  на пчелите, които ще се излюпят в близките 12 дни. За измерване площта на  пилото се използва мерителна рамка с квадратчета 5 х 5 cm. В един квадрат  запечатано пило има 100 работнически ларви (пчели).
Броят на яйцата за  денонощие = (броя на квадратите х 100 )/12, където:
12 е броят на дните, в  които медоносната пчела е в предкакавиден и какавиден стадий.
На база на получената  средноденонощна носливост майката се оценява по следната таблица: 
Оценка на майката по носливост 
Бал  | 
                Ср. дневна носливост за   | 
                Поправъчен коефициент  | 
              ||
1 kg  | 
                1,5 kg  | 
                2,0 kg  | 
              ||
5  | 
                над 1800  | 
                1,1  | 
                1,2  | 
                1,3  | 
              
4  | 
                1400 - 1700  | 
                1,1  | 
                1,2  | 
                1,3  | 
              
3  | 
                1200 - 1399  | 
                1,1  | 
                1,2  | 
                1,3  | 
              
2  | 
                800 - 1199  | 
                1,1  | 
                1,2  | 
                1,3  | 
              
1  | 
                под 799  | 
                1,1  | 
                1,2  | 
                1,3  | 
              
1.2. Определяне качеството на пилото. Преценката се  извършва окомерно, като се следи майката да не пропуска килийки при снасянето  на яйцата (прошарване на пилото). Не се допуска прошарено пило над 15 % от  общата площ на запечатаното пило.
                2. Определяне силата на пчелното семейство.  Извършва се окомерно по броя на заетите с пчели междурамия. Едно междурамие на  дадан блатова рамка има 250 g пчели (2500 броя). Едно междурамие многокорпусна  (лангстрот) рамка има 200 g пчели (2000 броя).
			  След определяне броя на  заетите с пчели междурамия се прави оценка за силата на пчелното семейството  според таблицата: 
  Оценка силата на семейството по време на главния  пролетен преглед 
Бал  | 
                Сила на семейството  | 
                Значение  | 
              |
kg  | 
                междурамия  | 
                ||
5  | 
                над 2,00  | 
                над 8  | 
                много добро  | 
              
4  | 
                1,50 - 1,75  | 
                6 - 7  | 
                добро  | 
              
3  | 
                1,25 - 1,50  | 
                5 - 6  | 
                средно  | 
              
2  | 
                1,00 - 1,25  | 
                4 - 5  | 
                слабо  | 
              
1  | 
                под 1,00  | 
                под 4  | 
                много слабо  | 
              
Оценка силата на пчелното семейство през различни периоди
Бал  | 
                Сила на семейството, кг/пчели  | 
              ||||
1  5 април  | 
                25  30 април  | 
                10  15 май  | 
                25  30 май  | 
                1  15 юни  | 
              |
5  | 
                над 2,00  | 
                над 2,25  | 
                над 2,50  | 
                над 3,00  | 
                над 3,50  | 
              
4  | 
                1,50  1,99  | 
                1,75  2,24  | 
                2,00  2,49  | 
                2,50  2,99  | 
                3,00  3,49  | 
              
3  | 
                1,25  1,49  | 
                1,50  1,74  | 
                1,75  1,99  | 
                2,00  2,49  | 
                2,50  2,99  | 
              
2  | 
                1,00  1,24  | 
                1,25  1,49  | 
                1,50  1,74  | 
                1,75  1,99  | 
                2,00  2,49  | 
              
1  | 
                под 1,00  | 
                под 1,25  | 
                под 1,50  | 
                под 1,75  | 
                под 2,00  | 
              
3. Оценка на пчелното семейство по зимоустойчивост:
                3.1. Определяне на количеството изразходвана  храна през зимата.
			  Намира се като разлика  между оставена храна (мед) за зимуване и установена при пролетния преглед.  Храната (медът) по питите се определя с мерителна рамка, като се изчислява  площта от питата, заета със запечатани килийки с мед, в кв. дециметри.  Получената площ се умножава по 175 g (1 кв. дециметър запечатан мед е равен на  175 g).
  3.2. Определяне разхода на храна за единица  пчели.
			  Начин на определяне: 
  М = С/0,5.(А + В), 
			  където:
			  М е изразходваната храна  от единица пчели (kg, междурамия, брой и др.);
			  А - силата на  семейството през есента (kg, междурамия, брой и др.);
			  В - силата на семейството  през пролетта (kg, междурамия, брой и др.);
			  С - общото количество  изразходвана храна.
  Пример: М= 5,6/0,5.(8 + 6)= 5,6/7 = 0,8 kg на  междурамие, където: 5,6 са kg мед, а 8, 6 и 7 са броят междурамия.
			  На база на получените  резултати се прави оценка по следната таблица: 
  Оценка на пчелното семейство по изразходвана храна  през зимата 
Бал  | 
                Значение на показателя  | 
                Разход на храна (в kg) за   | 
              
5  | 
                много добро зимуване  | 
                0,6 - 1,0  | 
              
4  | 
                добро зимуване  | 
                1,1 - 1,4  | 
              
3  | 
                задоволително зимуване  | 
                1,5 - 1,8  | 
              
2  | 
                лошо зимуване  | 
                1,9 - 2,2  | 
              
1  | 
                много лошо зимуване  | 
                2,3 - 2,6  | 
              
3.3. Определяне количеството на умрелите пчели (зимен  подмор).
			  Този показател се  определя както в абсолютни единици (междурамия, kg, брой), така и в относителни  (%). Относителната стойност на този показател дава по-обективна оценка и се  определя по формулата: 
  П = (А - В) /А . 100 , 
			  където:
			  П са умрели пчели  (подмор);
			  А - силата на  семейството през есента;
			  В - силата на  семейството през пролетта.
  Пример: П = (8 - 6)/8 . 100 = 0,25.100 = 25 %,  където 8 и 6 са броят междурамия. 
  Оценка на пчелното семейство по количеството умрели  пчели (подмор) 
Бал  | 
                Умрели пчели, %  | 
              
5  | 
                под 15  | 
              
4  | 
                15 - 19  | 
              
3  | 
                20 - 29  | 
              
2  | 
                30 - 49  | 
              
1  | 
                над 50  | 
              
3.4. Определяне чистотата на гнездото - по наличие или  липса на диарични петна. 
			  Съществен показател,  характеризиращ зимуването на пчелното семейство. 
  Оценка на пчелното семейство по чистота на гнездото  при първи пролетен преглед 
Бал  | 
                Състояние на гнездото  | 
              |
5  | 
                Липсват петна  | 
                Чисто  | 
              
4  | 
                Единични петна  | 
                Слабо замърсено  | 
              
3  | 
                Няколко десетки  | 
                Средно замърсено  | 
              
2  | 
                Многобройни петна  | 
                Силно замърсено  | 
              
1  | 
                Питите замърсени  | 
                Много силно замърсено  | 
              
3.5. На базата на четирите оценки се определя общата  оценка по зимоустойчивост, която е средноаритметична величина.
                4. Определяне склонността към роене.
			  Показателят се определя  окомерно, като семействата се оценяват в четири групи:
			  Бал 4 - не проявяват  склонност към роене;
			  Бал 3 - слаба склонност  към роене;
			  Бал 2 - склонни към  роене, но може да се контролират;
			  Бал 1 - роят се  независимо от активната намеса на пчеларя.
  5. Определяне степента на агресивност на  пчелите.
			  Кротките пчели  позволяват на пчеларя да обслужи за едно и също време по-голям брой пчелни  семейства.
			  Показателят се определя  окомерно, като семействата се оценяват в четири групи:
			  Бал 4 - много кротки;
			  Бал 3 - спокойни;
			  Бал 2 - неспокойни;
			  Бал 1 - агресивни.
  6. Определяне производството на мед и восък:
  6.1. Количеството на меда се определя в края  на сезона. Общата продукция мед от всяко семейство се получава, като се сумират  центрофугирания мед, оставеният за зимуване и медът в отделените на склад пити.
			  При определяне на  количеството мед в питите се приема , че 1 кв. дециметър площ от питата,  запълнена от двете страни, съдържа 350 g мед. След като се определи площта на  запечатания мед, се изчислява общото количество мед по питата.
  6.2. Количеството на произведения восък се  определя по броя изградени плодникови и магазинни пити, приравнени в kg.  Восъкът, отделен от пчелите за изграждане на една дадан блатова пита с восъчна  основа, е 0,050 кg, за магазинна пита - 0,025 кg, а за многокорпусна - 0,038  kg. Произведеният восък се приравнява в мед по формулата: 
  1 kg восък = 3,5 kg мед. 
			  При общата оценка по продуктивност не се оценява  абсолютната стойност на показателя, а неговата относителна стойност . Средната  продуктивност на пчелина се приема за 100 % , а стойността на конкретното  семейство се изчислява в процент от средната продуктивност на пчелина. 
  Оценка на пчелните семейства по продуктивност 
Бал  | 
                Оценка на показателя  | 
                Процент от средната продуктивност на пчелина  | 
              
5  | 
                отлична  | 
                над 140  | 
              
4  | 
                добра  | 
                120 - 139  | 
              
3  | 
                средна  | 
                100 - 119  | 
              
2  | 
                лоша  | 
                80 - 99  | 
              
1  | 
                много лоша  | 
                под 80  | 
              
Приложение No 2 към чл.4, ал.2 
                1. Определяне на морфо-етологичните показатели:
                1.1. При определяне на показателите в чл. 4,  ал. 2, т. 1 - 5 се използват методиките на Алпатов (1948) и Goetze (1964). 
			  На база на получените  стойности съгласно приетите от развъдните асоциации селекционни програми се  определя расовата принадлежност на пчелното семейство.
  1.2. Определяне типа на разполагане и  запечатване на медовите запаси. Това е расов признак и се определя съобразно  особеностите, специфични за отделните породи:
  1.2.1. Типът на разполагане може да бъде:
  а) предимно в плодника;
  б) предимно в магазина;
  в) в плодника и магазина.
  1.2.2. Типът на запечатване на медовите запаси  може да бъде:
  а) мокро (тъмно);
  б) сухо (бяло);
  в) смесено. 
  Приложение No 3 към чл.8 
Ако желаете да напишете статия за пчеларството и свързаните с него дейности, това е Вашият сайт. Изпратете ни текста и илюстрациите към него (ако има такива) и те ще бъдат публикувани на сайта. Така за Вашият опит ще узнаят много пчелари.СПОДЕЛИ ОПИТ - ПОМОГНИ НА КОЛЕГА